Lektury o prawach człowieka na wiosnę

Amnesty International poleca dobre książki o prawach człowieka. Wielu z niżej opisanych patronujemy, wszystkie pozwalają czytelnikom zrozumieć lepiej otaczający nas świat, przez dramatyczne historie zastanowić się nad ważnymi tematami. Książki te walczą o prawa człowieka.

small_Migranci„Migranci, migracje. O czym warto wiedzieć, by wyrobić sobie własne zdanie”, pod red. Hélène Thiollet

Do jakich krajów migruje najwięcej ludzi? Czy kobiety migrują rzadziej niż mężczyźni? Czy walka z przemytnikami wpływa na zmniejszenie migracji? Czy imigranci są zagrożeniem dla europejskiej gospodarki? Czy wydalanie cudzoziemców to w demokracji normalna praktyka? Czy emigracja oznacza dla Polaków awans społeczny? To tylko kilka z pytań, na które odpowiadają autorzy tej małej, przystępnej książki. Są nimi specjalistki i specjaliści różnych dziedzin – socjologii, antropologii, ekonomii, prawa – którzy od wielu lat prowadzą badania dotyczące migracji na świecie. Kilkadziesiąt krótkich tekstów zawiera mnóstwo konkretnych danych – liczb, faktów i dat – popartych rzeczowym i klarownym komentarzem. Książka rozwiewa wiele wątpliwości związanych z migracjami i pozwala lepiej zrozumieć to zjawisko zarówno w skali europejskiej, jak i globalnej.

pol_pm_Zywiciel-110_1Deborah Ellis, „Żywiciel”, „Podróż Parvany” i „Shauzia” – trylogia.

Te przetłumaczone na 25 języków książki opowiadają historie afgańskich dziewczyn i kobiet, które muszą zmagać się z naruszeniami ich podstawowych praw – narażone na przemoc, pozbawione prawa do edukacji. Pierwsza część „Żywiciel”, przedstawia historię Parvany, 11-letniej dziewczyny, która musi pomóc swojej rodzinie w opanowanym przez Talibów Kabulu, stolicy Afganistanu. Po aresztowaniu ojca Parvana ucieka się do podstępu, przebierając się za chłopca i pomagając matce i siostrze. Pozostałe części „Podróż Parvany” i „Shauzia”, opowiadając o dalszych losach bohaterów i bohaterek trylogii, opisują realia wojny w Afganistanie i przedstawiają problem uchodźstwa. Książki polecane są przez Malalę Yousafzai.

tamtego ranka okladka 400pxJanine di Giovanni, „Tamtego ranka, kiedy po nas przyszli. Depesze z Syrii”.

Janine di Giovanni, ceniona dziennikarka wojenna od kilkudziesięciu lat podróżująca po regionach ogarniętych konfliktem, opowiada o ludziach, których syryjskie działania wojenne dotknęły najbardziej, kreśląc przy tym mapę narastającego konfliktu wewnątrz państwa. Autorka oddaje głos zwykłym obywatelom, których przywiązanie do ojczyzny jest silniejsze niż chęć ucieczki przed śmiercią, zniszczeniem i kompletnym rozpadem otaczającej rzeczywistości. „Tamtego ranka, kiedy po nas przyszli” to świadectwo jednego z najbrutalniejszych okresów w historii tej części świata, a także niezwykły portret siły ludzkiej wytrzymałości w obliczu poniżenia, zastraszenia i terroru wojny.

porwane 400pxWolfgang Bauer „Porwane. Boko Haram i terror w sercu Afryki”.

O Boko Haram wiadomo mniej niż o reżimie Północnej Korei, choć to jedna z najbardziej okrutnych organizacji terrorystycznych na świecie, a na jej czele stoi znany z fanatyzmu Abubakar Shekau. Kierując się prawem szariatu, sekta walczy o utworzenie w Nigerii kalifatu, współpracuje z Al-Kaidą i przysięgła wierność Państwu Islamskiemu. Gdy w kwietniu 2014 roku krzyczący „Allah Akbar” żołnierze Boko Haram porwali z internatu w niewielkim mieście Chibok 276 dziewcząt, miliony internautów, aktywiści, politycy, w tym Michelle Obama, zjednoczyli się pod hasłem #BringBackOurGirls. Bauer dotarł do części dziewcząt, którym cudem udało się uciec z niewoli na bagnach Sambisy. Przerażone opowiedziały mu o koszmarze i przemocy. Ich relacje dokumentują zbrodnie i dają wgląd w strukturę organizacji.

wszyscy wiedza okladka 400pxJill Leovy, „Wszyscy wiedzą o zabójstwach czarnych w Ameryce”.

Książka Jill Leovy jest owocem jej ponad dziesięciu lat reporterskiego śledztwa i bezpośredniej pracy z policjantami prowadzącymi dochodzenia. Jedną z takich spraw była sprawa Dovona, 15-letniego chłopaka zamordowanego w Los Angeles. Sprawą zajął się John Skaggs, 40-letni, doświadczony detektyw, który poświęcił się jednemu celowi: chciał sprawić, by życie czarnoskórych, tak jak życie wszystkich Amerykanów, było realnie chronione przez instytucje do tego powołane. Zabójstwo Dovona potraktował tak samo, jak traktuje się zabójstwa największych gwiazd. Dzięki niemu sprawa ta, jako jedno z nielicznych „czarnych morderstw”, została rozwiązana. Gdyby zajmował się nią ktoś inny, akta zostałyby zapewne odłożone na półkę. Ksiązka Leovy jest wnikliwą, a jednocześnie zapierającą dech w piersiach, analizą rasizmu w Ameryce i przyczyn przemocy w wielkich miastach.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Pomóż odnaleźć Artura Aydamirova!

Powiązany temat

Terespol: uchodźcom zawracanym z polskiej granicy grozi niebezpieczeństwo

Powiązany temat

Argentyna straciła historyczną szansę na legalizację aborcji