Libia: Amnesty International cieszy się z uwolnienia pielęgniarek i lekarza – Amnesty International

Libia: Amnesty International cieszy się z uwolnienia pielęgniarek i lekarza

AI Index: MDE 19/013/2007
-Decyzja władz Libii bardzo nas cieszy- – powiedział Malcom Smart, Dyrektor Programu Amnesty International ds. Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. -Kolejnym krokiem powinna być implementacja koniecznych reform systemu sprawiedliwości karnej tak, aby w Libii już nigdy więcej nie dochodziło do podobnych przypadków-.
Uwolnienie pięciu bułgarskich pielęgniarek i palestyńskiego lekarza, któremu w zeszłym miesiącu przyznano bułgarskie obywatelstwo, doszło do skutku dzięki umowie zawiązanej między władzami Libii a Unią Europejską. Oficjalnie, cała szóstka została przekazana Bułgarii w ramach umowy o wymianie więźniów między dwoma krajami. Bułgarski prezydent Georgi Parvanov ułaskawił powracające do kraju pielęgniarki i lekarza, dzięki czemu nie będą oni musieli odsiadywać kary dożywocia, o której zdecydował sąd w Libii.
W 2004 r. lekarze zostali skazani na karę śmierci za rzekome, celowe zarażenie 400 libijskich dzieci wirusem HIV. Kara śmierci została anulowana w zeszłym tygodniu po decyzji Najwyższej Rady Sprawiedliwości.
Cała szóstka nie przyznawała się do winy. Według doniesień, w trakcie przesłuchań stosowane były tortury. Pierwszy wyrok skazujący na śmierć został obalony po apelacji do Sadu Najwyższego, jednak w 2006 r. miał miejsce kolejny proces, który zakończył się powtórnym skazaniem na śmierć. W trakcie negocjacji, jedną z kluczowych ról odegrała Fundacja Rozwoju im. Kadafiego, na której czele stoi jeden z synów libijskiego przywódcy Mu’ammara al-Kadafiego. Rozmowy doprowadziły do porozumienia, na podstawie którego wyroki śmierci zostały anulowane w zamian za pomoc finansową dla rodzin zarażonych dzieci, którą zapewnić miał specjalny fundusz międzynarodowy.
Amnesty International z zadowoleniem przyjęła anulowanie wyroków śmierci w zeszłym tygodniu, ponawiając przy tym apel o całkowite uwolnienie lekarzy i umożliwienie im powrotu do domu.
Tłumaczenie: Przemysław Pietraszek

Zatrzymajmy egzekucję dwóch braci na Białorusi!