Libia: Czy śmierć Kaddafiego była zbrodnią wojenną? – Amnesty International

Libia: Czy śmierć Kaddafiego była zbrodnią wojenną?

Amnesty International wezwała nowe władze Libii do przeprowadzenia pełnego, niezależnego i bezstronnego śledztwa w sprawie okoliczności śmierci pułkownika Muammara Kaddafiego, mówiąc, że jeśli został on celowo zabity będąc już w niewoli, to może to oznaczać popełnienie zbrodni wojennej.

Na klipie wideo, który pojawił się wczoraj widać, że pułkownik Kaddafi żył jeszcze w momencie schwytania go przez siły antyrządowe w Syrcie.

“Jeśli pułkownik Kaddafi został zabity po pojmaniu, to może to oznaczać popełnienie zbrodni wojennej, a osoby winne temu zdarzeniu muszą zostać postawione przed wymiarem sprawiedliwości,” powiedział Claudio Cordone, Senior Director w Amnesty International.

“Dochodzenie w sprawie tego czy jego śmierć była zbrodnią wojenną czy nie może być decyzją niepopularną. Jednakże Tymczasowa Rada Krajowa Libii musi stosować te same standardy co wszyscy, stawiając przed wymiarem sprawiedliwości również te osoby, które kategorycznie odmawiały sprawiedliwości innym.”

“Doprowadzenie Kaddafiego do sądu dałoby ostateczną odpowiedź wielu ofiarom jego reżimu oraz możliwość uzyskania sprawiedliwości i zadośćuczynienia.”

Dochodzenie mogłoby wyjaśnić wiele sprzecznych informacji na temat losu pułkownika Kaddafiego po tym, jak jego rodzinne miasto Syrta dostało się pod kontrolę Tymczasowej Rady Krajowej (NTC).

Jeśli NTC nie ma możliwości zagwarantowania, że śledztwo będzie prowadzone w sposób niezależny i bezstronny, to powinno ono zostać przeprowadzone przez ciało międzynarodowe jak Międzynarodowy Trybunał Karny czy ONZ.

Premier Libii, Mahmoud Jibril twierdzi, że Kaddafi został ranny w głowę w wyniku ostrzału. Jednak inni przedstawiciele NTC powiedzieli mediom, że były przywódca wykrwawił się na śmierć w drodze do szpitala lub został zabity przez powstańców już po schwytaniu.

Więcej informacji na Libya urged to investigate whether al-Gaddafi death was a war crime

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Rosja: Ponad 1300 demonstrantów zatrzymanych po ogłoszeniu poboru wojskowego

Powiązany temat