LIMINALNA. Jestem snem, którego nie wolno mi śnić – Amnesty International

LIMINALNA. Jestem snem, którego nie wolno mi śnić

Patronat honorowy – Amnesty International
 (i akcja: -STOP przemocy wobec kobiet-)

25 listopada 2009 r.
godz. 20.00

Klub POWIĘKSZENIE, ul. Nowy Świat 27

WSTĘP WOLNY
tekst: Grupa Artystyczna TERAZ POLIŻ, inspirowany tekstami Elfride Jelinek, Frederica Beigbedera, Jarosława Iwaszkiewicza, Ivo Andrić, Harukiego Murakamiego, Wisławy Szymborskiej, Marty Dzido, Katarzyny Bratkowskiej, Anais Nin, Wiliama Szekspira, oraz materiałami prasowymi i wywiadami
-W wielu przypadkach mężczyzna ma wrażenie i nie całkiem się przy tym myli, że aby przekonać kobietę, musiałby ją chyba uwieść, pobić lub zgwałcić- powiedział kiedyś Carl Gustav Jung, a zdanie to stało się mottem najnowsego spektaklu Grupy Artystycznej TERAZ POLIŻ pt.: -LIMINALNA. Jestem snem, którego nie wolno mi śnić-, który w założeniu ma być niewinną, ale krwawą bajką dla dorosłych. O przemocy wśród kobiet i wobec kobiet, o jej dziedziczeniu, przekazywaniu, rozpowszechnianiu i niezauważaniu. O księżniczkach, królewnach i królowych (także złych, którymi czasem staje się każda kobieta), które chcą wyrwać się i uciec z bajki.
(LIMINALNOŚĆ – wg Victora Turnera (który rozwinął i upowszechnił to pojęcie) jest stanem zawieszenia, niejasnym okresem pomiędzy kolejnymi fazami życia, którego wyznacznikami mają być: pokora, odosobnienie, sprawdziany, poniżenie, odwrócenie ładu, niezdefiniowana przynależność oraz doświadczenie communitas, czyli doświadczenie wspólnoty.)
Grupa Artystyczna TERAZ POLIŻ, zaangażowana społecznie formacja, którą założyły i tworzą wyłącznie kobiety, młode aktorki i reżyserki.
występują:
Królewna Śnieżka, seryjna morderczyni – Kamila Blanka Worobiej
Śpiąca Królewna, w zmaganiach ze swoją cielesnością – Dominika Strojek
Królowa Śniegu, dzieciobójczyni – Marta Jalowska
Kopciuszek, kobiecość jako towar – Adrianna Kornecka
Calineczka, handel kobietami – Dorota Glac
reżyseria: Marta Ogrodzińska (reżyserka min. nagradzanego spektaklu wg. tekstów Pedro Almodovara -PATTY DIPHUSA-, premiera w TR WARSZAWA, aktualnie w repertuarze Teatru Polonia) Facebook – potwierdź obecność, zaproś znajomych!

Nie oddamy konwencji antyprzemocowej!