List Amnesty International ws. wypowiedzi prof. Bogusława Pazia – Amnesty International

List Amnesty International ws. wypowiedzi prof. Bogusława Pazia

List Draginji Nadaždin, dyrektorki Amnesty International Polska, do prof. dr hab. Marka Bojarskiego, rektora Uniwersytetu Wrocławskiego, w sprawie wypowiedzi prof. Bogusława Pazia.

list_Amnesty_ws_prof_PaziaWarszawa, dn. 17.12.2014 r.

Rektor Uniwersytetu Wrocławskiego
prof. dr hab. Marek Bojarski
Pl. Uniwersytecki 1
50-137 Wrocław

Wasza Magnificencjo,
zwracam się do Pana z prośbą o przyjrzenie się działalności naukowej prof. Bogusława Pazia.
Ostatnie doniesienia medialne wskazują na bardzo niepokojące antyukraińskie i homofobiczne wypowiedzi pana profesora (dla przykładu: gazeta.pl, Barbara Stankisz: “Wykładowca obraża Ukraińców i elektorat Biedronia. Przystoi profesorowi?”, dostęp: 12.12.2014 r.).
Moje szczególne zaniepokojenie budzi list otwarty prof. Bogusława Pazia do kard. Stanisława Dziwisza z dnia 17 września 2014 r., w którym to pan profesor , argumentując swoje antyukraińskie nastawienie, powołuje się na raporty Amnesty International.
Stanowczo sprzeciwiam się tak instrumentalnemu i jednostronnemu wykorzystaniu informacji prezentowanych w raportach Amnesty International.
Amnesty International w swojej pracy badawczej na wschodniej Ukrainie dokumentuje konkretne przypadki naruszeń praw człowieka. Raporty organizacji, w tym ostatni: Summary killing during the conflict in eastern Ukraine z października br., wskazują dowody na dokonywanie zbrodni przez obie strony konfliktu. Żadna z prezentowanych przez organizację informacji nie uprawnia do wykorzystania jej w celu wzmacniania antyukraińskiej retoryki i poglądów głoszonych przez prof. Bogusława Pazia.

Draginja Nadaždin
Dyrektorka Stowarzyszenia Amnesty International

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy