List do premiera: Dyskryminacja w polskich szkołach

10 grudnia, z okazji Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka, 32 organizacje Koalicji na rzecz Edukacji Antydyskryminacyjnej, w tym Amnesty International, wystąpiły z oficjalnym listem do premiera Donalda Tuska o wsparcie dla pilnych i niezbędnych zmian w polskiej oświacie związanych z przestrzeganiem praw człowieka.

Dokładnie rok temu, 19 grudnia 2011 r., Zgromadzenie Ogólne ONZ przyjęło bez głosu sprzeciwu deklarację poświęconą edukacji praw człowieka: UN Declaration on Human Rights Education and Training.

Edukacja praw człowieka jest dla Amnesty International bardzo ważnym narzędziem w walce o prawa człowieka. W liście do premiera Donalda Tuska wskazane zostały ważne problemy dotyczące edukacji i przeciwdziałania nierównemu traktowaniu w Polsce. Szczególnie niepokojąca jest obecność stereotypów i treści dyskryminacyjnych w dopuszczonych do użytku podręcznikach szkolnych, a także brak szkoleń dla nauczycieli/nauczycielek na temat edukacji antydyskryminacyjnej. Organizacje Koalicji zaproponowały konkretne rozwiązania oraz wyraziły chęć współpracy zmierzającej do wyeliminowania dyskryminacji i przemocy z polskich szkół.

Pełna treść listu dostępna poniżej.

Manifest przeciwko nienawiści

Powiązany temat

Prawa człowieka w Polsce. Jak rozmawiać z młodzieżą na trudne tematy?

Powiązany temat

Polska: Prawo kryminalizujące edukację seksualną „lekkomyślnie regresywne”

Powiązany temat

Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Tomke Ptasiński