List do premiera: Dyskryminacja w polskich szkołach – Amnesty International

List do premiera: Dyskryminacja w polskich szkołach

10 grudnia, z okazji Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka, 32 organizacje Koalicji na rzecz Edukacji Antydyskryminacyjnej, w tym Amnesty International, wystąpiły z oficjalnym listem do premiera Donalda Tuska o wsparcie dla pilnych i niezbędnych zmian w polskiej oświacie związanych z przestrzeganiem praw człowieka.

Dokładnie rok temu, 19 grudnia 2011 r., Zgromadzenie Ogólne ONZ przyjęło bez głosu sprzeciwu deklarację poświęconą edukacji praw człowieka: UN Declaration on Human Rights Education and Training.

Edukacja praw człowieka jest dla Amnesty International bardzo ważnym narzędziem w walce o prawa człowieka. W liście do premiera Donalda Tuska wskazane zostały ważne problemy dotyczące edukacji i przeciwdziałania nierównemu traktowaniu w Polsce. Szczególnie niepokojąca jest obecność stereotypów i treści dyskryminacyjnych w dopuszczonych do użytku podręcznikach szkolnych, a także brak szkoleń dla nauczycieli/nauczycielek na temat edukacji antydyskryminacyjnej. Organizacje Koalicji zaproponowały konkretne rozwiązania oraz wyraziły chęć współpracy zmierzającej do wyeliminowania dyskryminacji i przemocy z polskich szkół.

Pełna treść listu dostępna poniżej.

Apel w obronie polskiej szkoły

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat