Litewska prezydencja w UE musi zapewnić rozliczenie naruszeń praw człowieka – Amnesty International

Litewska prezydencja w UE musi zapewnić rozliczenie naruszeń praw człowieka

Wraz z pierwszym w historii przejęciem przez Litwę prezydencji w Radzie UE, przekazaliśmy dzisiaj w Wilnie rekomendacje premierowi Alminasowi Mačiulisowi. Apelujemy o podjęcie zdecydowanych kroków m.in. w walce z dyskryminacją Romów, na rzecz praw migrantów i uchodźców oraz w celu rozliczenia programu tajnych więzień CIA w Europie.

– Litwa musi kontynuować wysiłki irlandzkiej prezydencji w celu wzmocnienia działań UE w obszarze praw człowieka wewnątrz samej Unii – powiedział Nicolas Beger, Dyrektor Biura Amnesty International ds. Instytucji Europejskich. – Istnieje kilka problemów, które nie zostały rozwiązane na poziomie UE. Są to na przykład: walka z dyskryminacją Romów, przestrzeganie praw migrantów i uchodźców oraz rozliczenie odpowiedzialności za współudział w prowadzonym przez Stany Zjednoczone programie tajnych więzień CIA.

Rekomendacje Amnesty International wzywają prezydencję do zajęcia się dyskryminacją mniejszości w Europie. Romowie napotykają na ograniczenia w dostępie do prawa do mieszkania, opieki zdrowotnej, zatrudnienia i edukacji. Wnioski Rady dotyczące Romów dostarczą Litwie okazji do zajęcia zdecydowanego stanowiska w celu zapewnienia, że rozwiązanie problemów integracji mniejszości romskiej zależy od podejścia opartego na prawach człowieka.

Polityka i praktyka kontroli granic wciąż narażają na niebezpieczeństwo migrantów, osoby, które poszukują azylu, i uchodźców. Ostatni raport Amnesty International o Grecji ujawnił szokujące przypadki łamania praw człowieka, które mają miejsce na granicy zewnętrznej UE. Litewska prezydencja musi zapewnić, że UE i państwa członkowskie są pociągane do odpowiedzialności za sposób, w jaki kontrolują granice. Prezydencja powinna prowadzić debatę na temat nowego podejścia do odpowiedzialności dzielonej przez Unię Europejską i inne regiony.

Zdecydowanej większości państw UE nie udało się publicznie potwierdzić lub w pełni zbadać ich zaangażowania w programy nielegalnego transferu i tajnych więzień CIA. Trwające w niektórych krajach śledztwa borykały się z opóźnieniami lub problemami, pozostawiając ofiary bez skutecznego zadośćuczynienia. Amnesty International wzywa litewską prezydencję do wykorzystania zbliżającego się we wrześniu przeglądu raportu Parlamentu Europejskiego na ten temat, aby w pełni wdrożyć jego zalecenia i zapewnić postępy śledztwa na poziomie krajowym i europejskim.

Rekomendacje podkreślają także sprawy kilku więźniów sumienia i osób, którym w różnych częściach świata grozi niebezpieczeństwo. Członkowie i sympatycy Amnesty International w całej Europie będą prowadzili kampanię, naciskając litewską prezydencję, by wykorzystała pozycję UE i zajęła się tymi sprawami. Przykładem jest Azza Sulejman, egipska aktywistka brutalnie pobita w grudniu 2011 roku przez żołnierzy podczas protestów na Placu Tahrir. Podczas obecnych niepokojów politycznych w Egipcie protestujące kobiety wciąż spotykają się z przemocą seksualną.

NIE dla rozlewu krwi w Iranie

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Rosja: Ponad 1300 demonstrantów zatrzymanych po ogłoszeniu poboru wojskowego