Lublin: Światowy Dzień przeciwko Karze Śmierci – Amnesty International

Lublin: Światowy Dzień przeciwko Karze Śmierci

W trakcie kampanii będziemy zbierać podpisy pod trzema petycjami w sprawie odstąpienia od wykonania wyroków śmierci. Chcemy pomóc Irakijce Delarze Darabi, która w chwili popełnienia przestępstwa była niepełnoletnia i Japończykowi Okunishi Masaru, który na wykonanie kary śmierci czeka od 1972r. Ostatnia z petycji skierowana jest do Premiera polskiego rządu Donalda Tuska i dotyczy wsparcia przez nasze władze przedłużenia o kolejny rok rezolucji Narodów Zjednoczonych w sprawie zaprzestania wykonywania kary śmierci na świecie.
Z raportów Amnesty International wynika np., iż:
– w 2007 roku, na co najmniej 1200 osobach wykonano wyroki śmierci. Jednak zabitych zostało znacznie więcej.
– w Chinach, Mongolii i Wietnamie liczba egzekucji objęta jest tajemnicą państwową.
– w 2007 roku w 24 krajach dokonano egzekucji, a w 51 państwach zapadły wyroki śmierci
– według szacunków nawet 27500 osób przebywa obecnie w celach śmierci.
W 2007 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ przegłosowało przyjęcie rezolucji w sprawie zaprzestania wykonywania kary śmierci.
Wyraź swój sprzeciw przeciw stosowaniu kary śmierci na świecie i przyjdź na happening Amnesty International 10 paźniernika o godz. 16.oo – na deptaku pod Ratuszem, oraz o godz. 17.30 – pod rektorat UMCS.