Lublin: Poza strachem – Amnesty International

Lublin: Poza strachem

Zapraszamy na film oraz spotkanie z Gyaliongiem Tserinem, który od 1987 roku zaangażowany jest w działania na rzecz praw człowieka i wolności Tybetańczyków, pięciokrotnie aresztowany, spędził dwa lata w areszcie oraz ośrodku reedukacji przez prace. W wyniku prześladowań w 2002 r. uciekł z Tybetu, obecnie mieszka w Szwajcarii. W 2007 r. wraz z kuzynem Dhondupem Wangchenem rozpoczął realizacje projektu -Pokonać strach-, mającego na celu udokumentowanie opinii zwykłych Tybetańczyków na temat życia pod chińską okupacją, a także zaprezentowanie tych opinii światu.
-Poza strachem- (ang. Leaving Fear Behind) to bezprecedensowy film, potajemnie wyprodukowany w Tybecie oraz wywieziony poza jego granice dosłownie kilka dni przed marcowymi zamieszkami. Jest 25-minutowym filmem dokumentalnym, stworzonym przez grupę śmiałych filmowców tybetańskich, który oddaje sentymenty Tybetu odnośnie rządów chińskich, wagi i symboliki igrzysk olimpijskich oraz powrotu Dalailamy. Zespół filmowców samouków ze wschodniego Tybetu – Dhondup Wangchen (rolnik) i jego przyjaciel Golog Jigme (mnich), potajemnie nagrali 35 godzin rozmów ze zwyczajnymi Tybetańczykami, nagrania zostały przekazane za granicę. Premiera filmu odbyła się w Pekinie tuż przed rozpoczęciem Igrzysk. Twórcy filmu zostali aresztowani w marcu, Dhodnup Wangchen wciąż przebywa w chińskim więzieniu.
Więcej informacji: www.ratujtybet.org www.leavingfearbehind.com Przyjdź, zobacz, powiadom innych!
Organizatorzy: lubelska grupa Amnesty International, Fundacja Inna Przestrzeń oraz Chatka Żaka www.amnesty.org.plwww.przestrzen.art.plwww.ratujtybet.orgwww.ack.lublin.pl