Lublin: “Seminarium: jak pisać na rzecz równości?” – Amnesty International

Lublin: “Seminarium: jak pisać na rzecz równości?”

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak wykorzystywać narzędzia medialne aby przeciwstawiać się dyskryminacji, jak mobilizować do działania lokalne społeczności oraz rozpocząć współpracę z Amnesty International zapraszamy do udziału w seminarium, które odbędzie się 14 listopada w Lublinie.

Chcemy aby aktywiści i aktywistki NGO, dziennikarze i dziennikarki, a także blogerzy i blogerki działali razem, zrozumieli przyczyny dyskryminacji oraz zmobilizowali swoje lokalne społeczności do przeciwstawienia się jej. Dlatego zapraszamy wszystkie zainteresowane osoby na spotkanie będące częścią projektu edukacyjnego “Razem mamy siłę: STOP DYSKRYMINACJI!”

PROGRAM SPOTKANIA obejmuje następujące zagadnienia:
– wstęp do praw człowieka, co to jest dyskryminacja?
– jak identyfikować zachowania i problemy dyskryminacyjne
– media jako narzędzie zmiany – rozwiązywanie problemów związanych z dyskryminacją w  środowisku lokalnym
dyskryminacja a język
– jak pisać o dyskryminacji, jak współpracować z osobami jej doświadczającymi

OSOBY PROWADZĄCE:

ANNA GMITEREK-ZABŁOCKA – dziennikarka Radia TOK FM, autorka programu “Twój problem moja sprawa”, prowadząca blog pod tą samą nazwą. Zajmuje się radiowym dziennikarstwem newsowym, pisze teksty na portale informacyjne,  przygotowuje również reportaże radiowe głównie o tematyce społecznej. Trzykrotnie nominowana do nagrody Grand Press – w roku 2010 została jej laureatką za reportaż “Integracja na siłę”.

PIOTR SKRZYPCZAK – Politolog, specjalista z zakresu problematyki praw człowieka i przeciwdziałania dyskryminacji. Współautor podręczników i publikacji z tego zakresu. Uczestnik wielu projektów edukacyjnych, współpracownik m.in. Amnesty International i Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka.  Wykładowca akademicki. Prowadzi zajęcia z tematyki ochrony praw człowieka, przeciwdziałania dyskryminacji. Na co dzień pracuje w Stowarzyszeniu Homo Faber gdzie odpowiada za program Antydyskryminacja.

INFORMACJE ORGANIZACYJNE:  dokładne miejsce oraz szczegółowy program zostanie przesłany do osób, które zakwalifikują się do udziału w spotkaniu.
W czasie spotkania zapewniamy obiad, przerwy kawowe  oraz zwrot kosztów dojazdu.

REKRUTACJA: Aby wziąć udział w seminarium  należy wypełnić formularz zgłoszeniowy, który znajduje się tutaj.
Zgłoszenie należy przesłać do dnia 10 listopada

W razie pytań prosimy o kontakt: szkolenia(at)amnesty.org.pl

Szkolenie organizowane jest w ramach projektu “Razem mamy siłę: Stop dyskryminacji!”, który realizowany jest w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego z Funduszy EOG

Odważ się wesprzeć osoby LGBTI w Polsce