Mój tata i bracia chcą mnie zabić – Marta Kazimierczyk – Gazeta Wyborcza – 3.10.2008 – Amnesty International

19-letnia Lejla pochodzi z Iranu. Kiedy miała 6 lat, razem z rodzeństwem widziała, jak jej ojciec zabija matkę. Zrobił to, bo usłyszał plotki o niej i jakimś mężczyźnie. Dlaczego ojciec nie trafił za kratki- U nas takie rzeczy po prostu się zdarzają – mówi dziewczyna. Sama Lejla też wielokrotnie słyszała od ojca i braci, że zginie, jeśli postąpi wbrew ich woli. Zbrodnie honorowe to swoista plaga, również w Europie – pisze -Gazeta Wyborcza-.

Od śmierci matki Lejla razem z siostrą zajmowały się domem, a ojciec i bracia cały czas je bili. Dziewczyna nie chce o tym mówić, ale Diana Nammi, szefowa kampanii -Stop honour killings- zajmującej się walką z zabójstwami honorowymi w Europie, opowiada, że Lejla miała na ciele ponad 150 blizn – od noża, papierosów, wrzątku. Jak dodaje Nammi, dziewczyna miała także kilkanaście razy łamane ręce i nogi.
Cały artykuł w Gazecie Wyborczej – 3.10.2008