Młodzieżowy aktywista z Białorusi uwolniony!

W wywiadzie udzielonym tuż po wypuszczeniu, Żmicier powiedział, że jego wcześniejsze wypuszczenie może zawdzięczać presji międzynarodowej.

Najpierw Żmicier o swoich zwolnieniu powiadomił swoich przyjaciół, dzwoniąc w środę z telefonu na poczcie w Szkłowie. Następnie udał się pociągiem do domu. Jego rodzice podejrzewali, że może dojść do wcześniejszego wypuszczenia, ponieważ władze więzienia odmówiły przyjęcia ostatniej paczki z jedzeniem dla więźnia.

Przywódca Młodego Frontu, Żmicier Daszkiewicz został skazany na 18 miesięcy więzienia za -organizowanie lub branie udziału w działaniach niezarejestrowanej organizacji- w listopadzie 2006. Miał zostać wypuszczony 15 marca.

Amnesty International uznawała go za więźnia sumienia. Amnesty International zorganizowało ogólnoświatową kampanię, podczas której  grupy młodzieżowe i zwolennicy Daszkiewicza wysłali do białoruskich władz 10 000 żurawi zrobionych metodą origami.

Wielki żuraw, stworzony przez młodych aktywistów na Spotkaniu Rady Międzynarodowej Amnesty International w Meksyku, został wysłany do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych na Białorusi. Niestety przesyłka została zatrzymana na granicy. Kilka dni później jedna z lokalnych organizacji pozarządowych broniących praw człowieka – Vyasna – dostarczyła go do ministerstwa.

Podróż żurawi z origami na Białoruś.
– Amnesty International

Zmitser Dashkevich, przywódca młodzieżowego ruchu opozycyjnego —— —– (Młody Front)
– ByMedia.net

Wielki żuraw z origami dostarczany do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w Mińsku na Białorusi 13 grudnia 2007