Młodzieżowy projekt obywatelski “Takie mam marzenie: zmienię świat wokół siebie” – Amnesty International

"Takie jest moje marzenie: zmienię świat wokół siebie" - to tytuł projektu edukacyjnego skierowanego do młodych ludzi z terenu całej Polski w 50. rocznicę najlepszego przemówienia XX wieku - 1963: Martin Luther King - "I have a dream...".

mlkOrganizatorami projektu są Fundacja Kultury Chrześcijańskiej Znak wraz z Konsulatem USA w Krakowie i Ambasadą USA w Warszawie, przy współpracy Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Krakowie, Polskiej Akcji Humanitarnej, Amnesty International Polska i Amnesty International Kraków.

Przypadająca w tym roku 50. rocznica jednego z najważniejszych przemówień XX, wygłoszonego przez Martina Luthera Kinga u stóp pomnika Lincolna w Waszyngtonie stwarza niepowtarzalną okazję by promować jakże aktualne dzisiaj idee demokracji, równości, wolności obywatelskich i prawa do szczęśliwego życia wśród młodych ludzi, którzy w niedługiej  przyszłości będą mieli realny wpływ przestrzeń publiczną, polityczną i społeczną naszego kraju.

Konkurs

Nawiązując się do tych idei ogłaszamy KONKURS dla uczniów gimnazjów i szkół  ponadgimnazjalnych z obszaru całej Polski na młodzieżowy projekt obywatelski.

Czy w Waszym najbliższym otoczeniu pojawia się nierówność, nietolerancja, dyskryminacja, ksenofobia? Jakie są Wasze marzenia, by to zmienić? Rozejrzyjcie się i napiszcie: co da się poprawić, ulepszyć w najbliższym otoczeniu? Wystarczy chcieć – pomysły przyjdą same!

Termin składania prac: 31 maja 2013 roku.

Nagrody w konkursie:

• Kategoria szkoła ponadgimnazjalna: wsparcie finansowe dla trzech zespołów na realizację projektu.
  • Kategoria gimnazjum: wsparcie finansowe dla trzech zespołów na realizację projektu oraz dla projektu wyróżnionego pobyt studyjny w Krakowie dla jednego zespołu.

Autorów najlepszych projektów (6 czteroosobowych zespołów) zaprosimy w czerwcu 2013 do Krakowa na wspólną debatę i prezentację najlepszych projektów. Wokół rocznicy przemówienia Martina Luthera Kinga, przypadającej na dzień 28.08.2013 zaprosimy na wydarzenia w przestrzeni publicznej w Warszawie i Krakowie, gry miejskie oraz bieg im. Martina Luthera Kinga.

Warsztaty i seminarium

W ramach projektu – Takie jest moje marzenie: zmienię  świat wokół siebie – planujemy także cykl warsztatów dla młodzieży ze szkół województwa małopolskiego poświęcone prawom człowieka i postawom otwartym na różnorodność kulturową, obchody Międzynarodowego Dnia Tolerancji (16 listopada 2013). Projekt zakończy uroczyste seminarium z okazji Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka (10 grudnia 2013) w Krakowie.

Wydarzenia w okolicach rocznicy przemówienia

Oprócz konkursu zamierzamy przeprowadzić debatę w Krakowie z udziałem laureatów konkursu, wydarzenia w przestrzeni publicznej wokół rocznicy przemówienia Martina Luthera Kinga, przypadającej na dzień 28.08.2013 w Warszawie i Krakowie tj, gry miejskie oraz bieg im. Martina Luthera Kinga. Cykl warsztatów dla młodzieży ze szkół województwa małopolskiego poświęcone prawom człowieka i postawom otwartym na różnorodność kulturową, obchody Międzynarodowego Dnia Tolerancji w szkołach biorących udział w warsztatach oraz w szkołach laureatów konkursu. Projekt zakończy uroczyste seminarium z okazji Międzynarodowego Dnia Praw w Krakowie.

Projektowi towarzyszyć będzie portal Tolerancja.pl (www.tolerancja.pl), profil na Facebooku (Tolerancja.pl) oraz kanał na Youtubie, gdzie zamieszczane będą reportaże, relacje z wydarzeń projektowych i inne ciekawe materiały związane z tematyką projektu.

Stop dyskryminacji romskich uchodźców!

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini