Małe akty oporu = wielkie zmiany? – Amnesty International

Małe akty oporu = wielkie zmiany?

Od czego zależą wielkie zmiany? Od małych aktów oporu - podpowiada książka "Small Acts of Resistance". 20 października o godz. 18:00 w Barze Studio (PKiN) w Warszawie autor książki, Steve Crawshaw oraz Edwin Bendyk i Draginja Nadaždin pochylą się nad anatomią zmiany. Jak walczyć o demokrację i prawa człowieka? Czy małym aktom oporu pomagają współczesne media?

Książka “Small acts of resistance” Steve’a Crawshawa – dyrektora ds. międzynarodowego rzecznictwa Amnesty International, działacza Human Rights Watch, dziennikarza, korespondenta z Polski w latach 80. stanie się przyczynkiem do rozmowy o cywilnej odwadze i roli mediów w jej nagłośnieniu. W spotkaniu weźmie udział Edwin Bendyk, publicysta “Polityki”, socjolog, zajmujący się wpływem nowych mediów na społeczeństwo. Rozmowę poprowadzi Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International Polska.

Wielkie zmiany zaczynają się od działań, które na pierwszy rzut oka wydają się bezcelowe: niewielkich aktów oporu, subtelnych głosów sprzeciwu, nawet dowcipnego, ironicznego nieposłuszeństwa. Książka wśród inspirujących historii opisuje m.in. protest mieszkańców w Świdniku i “Pomarańczową Alternatywę” we Wrocławiu. Książka opowiada historię 80 współczesnych, niekiedy nawet bardzo, aktów oporu z całego świata. Oddaje hołd zarówno jednostkom, jak i grupom ludzi, którzy w pewnym miejscu i czasie “niemożliwe” uznali za coś, co po prostu jeszcze się nie wydarzyło.

W Barze Studio porozmawiamy o tym, jak skutecznie walczyć o prawa człowieka i demokrację, a także czy w walce tej jednostki mogą liczyć na pomoc mediów.

To spotkanie może być Twoim małym aktem oporu. Zapraszamy!

Dołącz do wydarzenia na Facebooku.

Oddaj głos na Polskę i Europę oparte na szacunku i równości!

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Specjalista_ka ds. digital fundraisingu

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy