Małgorzata Kolińska-Dąbrowska autorką najlepszego tekstu o prawach człowieka – Amnesty International

Małgorzata Kolińska-Dąbrowska autorką najlepszego tekstu o prawach człowieka

Tegoroczną nagrodę Amnesty International za najlepszy tekst o prawach człowieka, Pióro Nadziei 2012, otrzymała Małgorzata Kolińska-Dąbrowska. Uroczysta gala wręczenia nagrody i wyróżnień odbyła się 17 paźdeziernika w Kinotece podczas 28. Warszawskiego Festiwalu Filmowego (o godz. 18:40, przed pokazem filmu Obóz 14 - Strefa totalnej kontroli).

W tym roku do konkursu zgłoszono ponad 60 artykułów opublikowanych od maja 2011 do kwietnia 2012 roku. Tegoroczna edycja odznaczała się niezwykłą różnorodnością. Obok reportaży zgłoszono wiele wywiadów, tekstom pisanym do prasy codziennej towarzyszyły te z magazynów lifestyle’owych czy portali internetowych, a jednocześnie autorami byli dziennikarze przedstawiający różne poglądy. To bogactwo form i perspektyw cieszy szczególnie, gdyż wskazuje, że niezależnie od poglądów prawa człowieka stają się w polskich mediach wartością uniwersalną.

Jury – w składzie: Max Cegielski, Mateusz Król, Ewa Siedlecka i dr Jacek Wasilewski – nagrodziło tytułem najlepszego tekstu prasowego o prawach człowieka, który ukazał się w prasie lub Internecie od maja 2011 do kwietnia 2012 roku, reportaż pod tytułem Pan nikt Małgorzaty Kolińskiej-Dąbrowskiej opublikowany w “Dużym Formacie” “Gazety Wyborczej” 29 września 2011 roku. Autorka odebrała Pióro Nadziei, statuetkę okolonego drutem kolczastym pióra, z rąk Mateusza Króla, Prezesa Amnesty International. W uzasadnieniu, które zostało przez niego odczytane, Jury podkreśliło, że:

“Tekst pokazuje, jak w praworządnym demokratycznym państwie […] można utracić możliwość korzystania z większości praw i wolności, które gwarantuje konstytucja. Dzieje się to w majestacie prawa. […]

W innych częściach świata ludzie pozbawiani są praw w wyniku wojen czy działalności totalitarnych reżimów. W demokratycznej Polsce – w wyniku prawnej dziury i nierzetelności organów państwa. […]

Tekst Małgorzaty Kolińskiej-Dąbrowskiej to przykład dziennikarstwa zaangażowanego, rzetelnego, wrażliwego społecznie.”

Podczas gali wyróżniono także:

W poprzednich latach wśród wyróżnionych Piórem Nadziei byli: Natalia Bloch, Bartek Dobroch, Agnieszka Fiedorowicz, Andrzej Goszczyński, Magdalena Grzebałkowska, Krystyna Kurczab-Redlich, Katarzyna Kwiatkowska, Maria Kruczkowska, Tomasz Kwaśniewski, Joanna Podgórska, Ewa Siedlecka, Witold Szabłowski i Jacek Żakowski.

Uroczystości wręczenia nagrody Pióro Nadziei 2012 towarzyszył film Obóz 14 – Strefa totalnej kontroli, o uciekinierze z północnokoreańskiego obozu koncentracyjnego, wyświetlony w ramach 28. Warszawskiego Festiwalu Filmowego.

Autorką statuetki Pióra Nadziei – pióra otoczonego drutem kolczastym – jest warszawska artystka Iwona Lifsches.

Pokaż FIFA czerwoną kartkę! #PayUpFIFA

Powiązany temat

Maraton Pisania Listów 2022 w obronie prawa do pokojowego protestu – rusza największa na świecie akcja na rzecz praw człowieka

Powiązany temat

Tortury w tajnym więzieniu CIA w Starych Kiejkutach – Polacy, nic się nie stało!

Powiązany temat

Katar: na miesiąc przed mundialem pracownicy-migranci wciąż są wyzyskiwani, ujawnia raport Amnesty International

1995