Małe akty oporu = wielkie zmiany?

Książka “Small acts of resistance” Steve’a Crawshawa – dyrektora ds. międzynarodowego rzecznictwa Amnesty International, działacza Human Rights Watch, dziennikarza, korespondenta z Polski w latach 80. stanie się przyczynkiem do rozmowy o cywilnej odwadze i roli mediów w jej nagłośnieniu. W spotkaniu weźmie udział Edwin Bendyk, publicysta “Polityki”, socjolog, zajmujący się wpływem nowych mediów na społeczeństwo. Rozmowę poprowadzi Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International Polska.
Wielkie zmiany zaczynają się od działań, które na pierwszy rzut oka wydają się bezcelowe: niewielkich aktów oporu, subtelnych głosów sprzeciwu, nawet dowcipnego, ironicznego nieposłuszeństwa. Książka wśród inspirujących historii opisuje m.in. protest mieszkańców w Świdniku i “Pomarańczową Alternatywę” we Wrocławiu. Książka opowiada historię 80 współczesnych, niekiedy nawet bardzo, aktów oporu z całego świata. Oddaje hołd zarówno jednostkom, jak i grupom ludzi, którzy w pewnym miejscu i czasie “niemożliwe” uznali za coś, co po prostu jeszcze się nie wydarzyło.
W Barze Studio porozmawiamy o tym, jak skutecznie walczyć o prawa człowieka i demokrację, a także czy w walce tej jednostki mogą liczyć na pomoc mediów.
To spotkanie może być Twoim małym aktem oporu. Zapraszamy!
Dołącz do wydarzenia na Facebooku.