"Make some noise" – Popularni muzycy wspierają Amnesty International w realizacji przełomowego, ogólnoświatowego przedsięwzięcia

-Make Some Noise- rozpoczyna się wydaniem czterech znanych piosenek w nowych aranżacjach: piosenka -Power of the People- w wykonaniu The Black Eyed Peas, -Love- wykonana przez The Cure, -Isolation- nagrane przez Snow Patrol oraz -Grow Old With Me- wykonane przez The Postal Service. Wszystkie cztery single będą dostępne na stronie www.amnesty.org/noise.
W ślad za tym, na początku 2006 roku, wydany zostanie zestaw piosenek ikony muzyki, Johna Lennona, w wykonaniu współczesnych popularnych artystów, m.in. Avril Lavigne.
Amnesty International chce, żeby kampania -Make Some Noise- przyciągnęła miliony nowych sympatyków z całego świata i zachęciła nowe osoby do wzięcia udziału w przedsięwzięciach związanych z obroną praw człowieka.
Wszystkie współczesne nagrania piosenek Lennona będą udostępnione na stronie internetowej przez rok. Wydanie tej kompilacja będzie jednym z największych muzycznych projektów ostatniej dekady.
Wszystkie zyski ze sprzedaży przeznaczone zostaną na wspieranie pracy Amnesty International, największej ogólnoświatowej organizacji zajmującej się obroną praw człowieka.
-Make Some Noise- jest kontynuacją hojnej dotacji Yoko Ono, która w 2003 roku przekazała  Amnesty International prawa do solowych piosenek Johna Lennona.
-To cudowne, że, podczas tej kampanii, muzyka tak bliska wielu ludziom, będzie towarzyszyć całej nowej generacji- mówi Yoko Ono. -Muzyka Johna, tak jak i Make Some Noise, inspiruje do zmian. Popieram działania na rzecz obrony praw człowieka – naprawdę możemy sprawić, że świat będzie lepszym miejscem-.
Zespół Black Eyed Peas mówi: -Piosenka Power to the People to największy hymn! Cudownie spędziliśmy czas nagrywając kawałek Make Some Noise i mamy nadzieję, że ten singiel będzie inspirował innych do działań-.
Irene Khan, Sekretarz Generalna Amnesty International: -Jesteśmy podekscytowani, że możemy wykorzystać piosenki Johna Lennona w naszej pracy na rzecz praw człowieka. Mamy nadzieję, że ta kampania zwiększy świadomość problematyki praw człowieka wśród nowej generacji. Przecież to prawa człowieka są tym, co sprawia, że tworzenie muzyki jest możliwe. Nie bylibyśmy zdolni do pisania muzyki, słuchania jej czy tańczenia bez prawa do wolności opinii i swobody jej wyrażania oraz prawa do zrzeszania się i stowarzyszania-.

• Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka upamiętnia rocznicę podpisania Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka z 1948 roku.
  • Amnesty International dysponuje bogatym muzycznym dziedzictwem. Trasa -Rights Now!- z 1988 roku spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem. Setki tysięcy ludzi wypełniały stadiony na całym świecie. W trasę zaangażowani byli Bruce Springsteen i Tracy Chapman, którzy występując propagowali tematykę praw człowieka.
  • Single online będą dostępne za 99 centów za singiel lub w odpowiedniej cenie w innych walutach na stronie www.amnesty.org/noise
  • Wszystkie, zebrane w ten sposób, pieniądze będą przeznaczone na pracę na rzecz praw człowieka, prowadzoną przez Amnesty International
  • Więcej informacji o kampanii dostępnych jest na stronie www.amnesty.org/noise

Tematy