Malezja: Restrykcje wolności wypowiedzi uderzają w Internet – Amnesty International

Malezja: Restrykcje wolności wypowiedzi uderzają w Internet

-To pokazuje, raz jeszcze, jak restrykcyjne prawo Malezji ogranicza wolność wypowiedzi- dodaje organizacja.

W poniedziałek policja zrobiła nalot na siedzibę Malaysiakini, konfiskując dziewiętnaście komputerów, skutecznie powstrzymując w ten sposób publikację strony. Nalot ten nastąpił po oskarżeniu, iż opublikowany na stronie list był podburzający. Oskarżenie złożone było przez młode skrzydło United Malay National Organization ( Malezjańską Zjednoczoną Organizację Narodową)., największe ugrupowanie w rządowej koalicji.

Część oskarżenia podobno odnosi się do znajdującego się w liście nawołania o akcję afirmacyjną dla Malezyjczyków. -Szczególna pozycja- Malezyjczyków i lokalnych ludzi jest chroniona w malezyjskiej Konstytucji. Te zabezpieczenia włączają uprzywilejowane traktowanie w wielu aspektach życia, jak edukacja czy praca.

-Śledztwo prowadzone w sprawie Malaysiakini powoduje, że zobowiązanie rządu o niecenzurowaniu Internetu są czcze. Prawo takie jak Akt o Podburzaniu, któremu daleko do standardów międzynarodowego prawa człowieka, grozi istnieniu niezależnych mediów i wolności wypowiedzi w Malezji- mówi Amnesty International.

Restrykcyjne prawo Malezji stale ogranicza międzynarodowo uznawane prawa człowieka, takie jak wolność wypowiedzi. Próby niezależnych lokalnych i międzynarodowych mediów, polityków opozycji i malezyjskich organizacji pozarządowych w komentowaniu drażliwych spraw społecznych grożą grzywną, zaskarżeniem do sądu lub nawet więzieniem.

-To jest najwyższy czas, aby malezjański rząd zakończył ograniczanie praw człowieka, w imię stabilności i rozwoju. Prawdziwa stabilność i rozwój mogą być osiągnięte tylko przez zapewnienie wolności wyznania poglądów o naglących społecznych i ekonomicznych problemach oraz przez ochronę innych fundamentalnych praw człowieka- wnioskuje Amnesty International.

Tło wydarzeń

W celu prób promocji Malezji jako centrum Technologii Informacji, rząd do niedawna nie podejmował działań ograniczających prawa związane z Internetem.

W paragrafie 3 Ustawy o Komunikacji i Multimediach, rząd zakazał cenzury Internetu, choć wciąż zawiera on zabezpieczenia przeciwko -deformacji i fałszywym inforacjom-. Jednakże ostatnie wydarzenia wskazują na koniec także i tych ograniczeń.

Akt o Podburzaniu (1948) zawiera szerokie ograniczenia wolności wypowiedzi, uwzględniając zwłaszcza drażliwe polityczne tematy jak rasa. W paragrafie 4(1) c każdy, kto jest odpowiedzialny za -podburzające publikacje- podlega karze grzywny nie przekraczającej RM5000 lub więzieniu do 3 lat. Podburzanie samo w sobie jest szeroko zdefiniowane w paragrafie 3(1) e jako -propagowanie uczuć urazy i wrogości pomiędzy rasami oraz klasami malezyjskiej populacji.-