Malezja: Zarzuty dla rysownika powinny zostać wycofane – Amnesty International

Malezja: Zarzuty dla rysownika powinny zostać wycofane

Władze Malezji muszą natychmiast wycofać politycznie motywowane zarzuty względem znanego malezyjskiego rysownika, któremu grozi kara długoletniego pozbawienia wolności za serię tweetów. 6 listopada rozpoczął się jego proces.

Zulkiflee Anwar Ulhaque, lepiej znany jako Zunar, ma 9 zarzutów na podstawie ustawy o działalności wywrotowej, drakońskiego prawa z czasów kolonialnych, które rząd używa do dręczenia i uciszania krytyków. Zarzuty dotyczą serii tweetów krytykujących rząd, które Zunar opublikował w lutym 2015 roku po aresztowaniu lidera opozycji, Anwara Ibrahima.

– Zarzuty przeciwko Zunarowi są politycznie motywowane i powinny zostać bezzwłocznie oddalone. Zunar przez lata podkreślał korupcję w rządzie i represje wobec swoich prac – oto za co został ukarany – powiedziała Aleksandra Zielińska, Koordynatorka Kampanii Amnesty International. – To absurd, że Zunarowi grożą dekady więzienia za serię tweetów.

Zunar od lat był na celowniku władz Malezji i w przeszłości wielokrotnie oskarżany o działalność wywrotową. Drukarze i wydawcy jego prac także byli zastraszani i nękani, a władze organizowały naloty na ich biura. Dzisiejszy proces jest częścią szerzącego się tłumienia wolności wypowiedzi i używania przez malezyjskie władze ustawy o działalności wywrotowej. Od początku roku około 100 osób zostało aresztowanych lub oskarżonych na podstawie tej ustawy. Dla porównania w całym 2014 roku było to 29 osób.

– Niepokojące tłumienie wolności wypowiedzi i używanie w tym celu ustawy o działalności wywrotowej nie zmniejsza się. Władze Malezji muszą wypełniać swoje zobowiązania do przestrzegania praw człowieka zamiast używania archaicznego prawa by zamknąć i zastraszyć krytyków – dodała Zielińska.

W tym roku Zunar jest jednym z bohaterów Maratonu Pisania Listów Amnesty International, największej globalnej kampanii na rzecz praw człowieka. Setki tysięcy ludzi na całym świecie podejmie działanie i będzie domagać się, by malezyjskie władze wycofały zarzuty przeciwko Zunarowi.

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Rosja: Władze wprowadzają nowe przepisy karne by stłumić krytykę wojny w Ukrainie

Powiązany temat