MARATON 2008: Jestina Mukoko odnajduje się na posterunku w Harare – Amnesty International

MARATON 2008: Jestina Mukoko odnajduje się na posterunku w Harare

Kontrolowana przez rząd gazeta Herald doniosła, że Jestina Mukoko i inny pracownik ZPP Broderick Takawira oraz ośmiu działaczy politycznych z Movement for Democratic Change (MDC) (Ruch na Rzecz Demokratycznej Zmiany) będą oskarżeni o werbowanie lub próby werbowania ludzi do przeszkolenia militarnego w celu obalenia rządu.
Uprowadzenia, bezprawne aresztowanie, przetrzymywanie osób pracujących na rzecz praw człowieka i działaczy MDC jest zgodne ze schematem pogwałceń praw człowieka odnotowywanych przez Amnesty International od maja 2007, kiedy 32 działaczy MDC zostało aresztowanych pod zarzutem ostrzeliwania posterunków policji. Doniesiono, że przetrzymywaniu wówczas działacze byli torturowani i odmawiano im kontaktu z prawnikami. Zarzuty zostały potem wycofane.
Praktyka bezprawnych zatrzymań i przetrzymywania jest jednym ze stosowanych przez władze Zimabwe sposobów zastraszania osób krytykujących reżim. ZPP jest jedną z czołowych organizacji zaangażowanych w monitorowanie i dokumentowanie pogwałceń praw człowieka, w tym finansowanych przez rząd pobić, tortur i zabójstw w okresie poprzedzającym wybory 27 czerwca.
tłum. Anna Nawrot