Maraton 2009: Pierwsza dobra wiadomość! – Amnesty International

Maraton 2009: Pierwsza dobra wiadomość!

Według doniesień medialnych, pomyślnie rozwiązała się sprawa Aminatou Haidar, obrończyni praw człowieka z ludu Sahrawi z Sahary Zachodniej. Marokańskie władze skonfiskowały jej paszport, a następnego dnia wydaliły ją z kraju, pozostawiając na pastwę losu na lotnisku Lanzarote na hiszpańskich Wyspach Kanaryjskich. Aminatou Haidar przez ponad miesiąc prowadziła protest głodowy W nocy z 17 na 18 grudnia została przewiezina z Lanzarote do głównego miasta Sahary Zachodniej al-Ujun. Jej stan zdrowia był już krytyczny. Według doniesień mediów, kluczowa dla rozwiązania sprawy była interwencja prezydenta Sarkozy’ego u Ministra Spraw Zagranicznych Maroka W sprawę zaangażowało się także kilka innych państw, ale także Jose Saramago i Pedro Almodovar. O zwolnieniu Haidar w -Rzeczpospolitej- Szerzej historię Haidar przedstawia -Le Monde- – tłumaczenie w kiosku Onetu