Maraton 2010: Femi Peters (Gambia) zwolniony! – Amnesty International

Maraton 2010: Femi Peters (Gambia) zwolniony!

Femi Peters, działacz opozycyjnej Zjednoczonej Partii Demokratycznej skazany w kwietniu na rok więzienia, został zwolniony w piątek 10 grudnia. Dziś udało się Amnesty International potwierdzić tę wiadomość. Jego dzieci, przebywające obecnie w Wielkiej Brytanii, podziękowały Amnesty International za kampanię na rzecz uwolnienia ojca.
Femi Peters is the campaign manager of the opposition group, United Democratic Party (UDP). He was arrested on Sunday 25th October 2009 in connection with a rally held in Serekunda on the 24th October. He is charged with two criminal counts under the Public Order Act; namely Control of procession and Control of use of loud speaker. He has appealed and is awaiting trial.
Femi Peters

Amnesty International nie udało się jeszcze bezpośrednio z nim porozmawiać po uwolnieniu. Jego prawnik uważa, że mógło to się stać ze wględu na ‘dobre zachowanie’. Amnesty International przypuszcza, że listy wysyłane w jego sprawie mogły odegrać w tym rolę, może to być również związane z toczącymi się wśród partii opozycyjnych rozmowami nt. koalicji.

Listy w sprawie Femiego Petersa były pisane na całym świecie, w ramach Międzynarodowego Maratonu Pisania Listów, trwającego w rożnych krajach od 4 do 14 grudnia.

NIE dla rozlewu krwi w Iranie

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini

Powiązany temat