Maraton Pisania Listów 2011 – Amnesty International

Maraton Pisania Listów 2011

Zapraszamy do zorganizowania Maratonu w Waszym mieście! Razem mamy siłę. Możemy zmienić świat.

W dniach 10-11 grudnia, w około 200 miejscach w całej Polsce, odbędzie się Maraton Pisania Listów Amnesty International. W czasie Maratonu przez 24 godziny pisane są ręcznie listy w obronie kilkunastu konkretnych osób lub grup osób, których prawa zostały złamane.

W całym kraju piszemy w weekend 10-11 grudnia, a w szkołach także w tygodniu poprzedzającym. List może napisać każdy, kto chce wyrazić swój indywidualny sprzeciw wobec łamania praw człowieka.

Rejestracja Miejsce pisania listów należy zarejestrować poprzez wypełnienie ankiety. Dzięki temu będziecie mogli otrzymać od nas wszelkie potrzebne materiały. https://www.surveymonkey.com/s/MPL2011

Materiały dostępne są na stronie: www.aktywakcja.pl

W tym roku będzie można napisać list m.in. do Kim Dzong-Ila, domagając się zamknięcia obozu pracy Yodok i uwolnienia przebywających tam więźniów politycznych, list wsparcia dla Jabbara Savalana, więzionego studenta z Azerbejdżanu oraz list w obronie Fatimy Hussein Al-Badi skazanej na karę śmierci w Jemenie. Dołącz do obrońców praw człowieka!

Centrum Maratonu Pisania Listów będzie Teatr Dramatyczny i Cafe Kulturalna w Warszawie, gdzie planowana jest wideokonferencja z Andrzejem Poczobutem oraz inne wydarzenia towarzyszące.

Co roku w Maraton Pisania Listów angażują się znani i lubiani, np. Katarzyna Figura, Gaba Kulka, Ewelina Flinta, Grzegorz Miecugow czy Marcin Bosak. W ubiegłym roku, w ponad 200 miejscach w całej Polsce, napisano ponad 145 000 listów, które pomogły już prawie 10 osobom.

W załączniku znajdują się wstępne informacje, które mogą się okazać przydatne.

Pytania prosimy kierować na: maraton@amnesty.org.pl

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć