Maraton Pisania Listów Amnesty International: 182 957 listów w Polsce! – Amnesty International

Maraton Pisania Listów Amnesty International: 182 957 listów w Polsce!

Podczas XIII Maratonu Pisania Listów Amnesty International napisano łącznie 182 957 listów w całej Polsce. Z roku na rok coraz więcej osób angażuje się w działalność na rzecz praw człowieka, pisząc listy w obronie tych, których prawa człowieka są łamane.

listy-maraton-na-www-do-artykuluW ostatni weekend w ponad 200 miejscach w całej Polsce i około 60 krajach świata odbył się Maraton Pisania Listów Amnesty International. Listy pisano w miejscach publicznych, urzędach, kawiarniach, bibliotekach, szkołach i uczelniach. To, co łączyło wszystkie z miejsc, to ogromne zaangażowanie i wiara, że listy mogą zmieniać świat. Dzięki ogromnej mobilizacji, w takich miastach jak Białystok czy Bircza napisano ponad 15 000 listów.

Maraton Pisania Listów odbywa się co roku w okolicach 10 grudnia, kiedy obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka. W tym roku Maraton Pisania Listów odbył się już po raz trzynasty. W czasie Maratonu przez 24 godziny pisano listy w obronie osób lub grup osób, których prawa człowieka zostały złamane. Każdy list ma wielkie znaczenie.

Uczestnicy Maratonu najchętniej pisali w obronie Alesia Bialackiego, białoruskiego obrońcy praw człowieka, członków przymusowo wysiedlonych rodzin z ulicy Coastei w Kluż-Napoce w Rumunii, społeczności Bodo z Nigerii. Wysyłano także listy wsparcia, między innymi do Rosy Franco z Gwatemali, matki zamordowanej nastolatki, która walczy o sprawiedliwość.

Na całym świecie do tej pory napisano prawie 400 tysięcy listów, ale w wielu krajach Maraton jeszcze trwa. W zeszłym roku powstało ponad milion apeli, na pewno w tym roku również możemy się spodziewać znacznej ich liczby  – mówi Natalia Węgrzyn, Koordynatorka Maratonu.

W Maratonie uczestniczyły znane osobistości świata mediów, polityki, kultury i sztuki, między innymi Henryk Wujec, Grzegorz Miecugow, Maja Komorowska, Bronisław Maj i wiele innych osób.

Listy od samego początku istnienia Amnesty International są jej najważniejszym orężem w walce o prawa człowieka. Co roku po Maratonie Amnesty International otrzymuje tzw. Dobre Wiadomości – informacje o pozytywnym rozwoju wydarzeń, uwolnieniu osadzonych, udzieleniu im pomocy medycznej lub przeprowadzeniu sprawiedliwego procesu sądowego. Przez cały rok każdy może pisać listy w sprawie Pilnych Akcji – apeli wysyłanych natychmiast po otrzymaniu potwierdzonych informacji o naruszeniu praw człowieka.

Amnesty International można wspierać na wiele innych sposobów. W tym roku zorganizowaliśmy również charytatywne aukcje na Allegro, gdzie można licytować Kalendarze Empatii dedykowane niektórym więźniom sumienia. Więcej o aukcjach na www.amnesty.org.pl/aukcje.

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Menadżera_Menadżerki ds. finansowych