Maraton Pisania Listów – prawie 183 tysiące listów w Polsce i ponad milion apeli z 80 państw na całym świecie! – Amnesty International

W XIII Maraton Pisania Listów zaangażowało się ponad 220 miejsc w całej Polsce. Z roku na rok przybywa osób, które chcą razem z nami walczyć o prawa człowieka. Dziękujemy za zaangażowanie, cudowne akcje, listy pisane w obronie osób, których prawa zostały złamane. Razem mamy siłę, więc wierzymy, ze nasze listy doprowadzą do poprawy sytuacji bohaterów i bohaterek Maratonu.

Maraton na całym świecie zorganizowano w 80 państwach. Wydarzenia były bardzo różnorodne, ale łączyło je jedno – walka w obronie bohaterów i bohaterek Maratonu Pisania Listów. Dzięki aktywistom i aktywistkom z całego świata powstało już 1 325 952 listów, które wciąż są jeszcze liczone.

Podczas Maratonu działy się niesamowite rzeczy:

W Polsce gościliśmy Claudię i Ernesta Greta, przedstawicieli wysiedlonych rodzin z Kluż- Napoki, którzy opowiadali o tym, co stało się w Rumunii 17.12.2010 roku, a także dzielili się historiami swoich rodzin.

Do Francji przyjechali przedstawiciele społeczności Bodo z Nigerii, którzy przez wycieki rurociągu Shella w Delcie Nigru żyją w zanieczyszczonym środowisku, praktycznie pozbawieni czystej wody.

Dzięki działaniom Amnesty International w Kanadzie wieża CN Tower w Toronto świeciła na żółto.

Amnesty International z Japonii zorganizowała wielkie publiczne tworzenie lampionów – powstało ich ponad 1000. Widok zapierał dech w piersiach.

Amnesty International w Paragwaju zorganizowała wyścig kolarski, podczas którego zbierano podpisy.

Sekcja Amnesty International w Puerto Rico gościła żonę Juana Almonte Herrery, bohatera Maratonu Pisania Listów, która opowiadała, dlaczego pisanie listów w sprawie jej męża jest tak istotne,

W Kluż-Napoka w Rumunii, miejscu gdzie w 2010 roku doszło do przymusowego wysiedlenia rodzin z ulicy Coastei, aktywiści i aktywistki zgromadzili się wokół urzędu miasta, gdzie zapalili lampiony i wyświetlali zdjęcia, które pokazywały solidarność ludzi na całym świecie.

Ponad milion apeli z całego świata to głos, który musi być usłyszany. Dziękujemy za zaangażowanie i każdy napisany list. Teraz czekamy na dobre wiadomości.

Fotorelacja z Maratonu w Polsce >>

Fotorelacja z Maratonu na świecie >>

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty