MARATON PISANIA LISTÓW 2019 – wyniki na całym świecie

• W 2019 roku Maraton Pisania Listów odbył się na świecie po raz 18, a w Polsce już po raz 20.
  • 6 609 837 akcji zostało podjętych na całym świecie.
  • W Polsce podjęto 370 669 akcji.
  • W sprawie Yasaman Aryani podjęto ponad 1,2 milion akcji na całym świecie.

Maraton Pisania Listów, znany w innych krajach również pod nazwą Write 4 Rights, staje się coraz większym ruchem, a rok 2019 potwierdził tę regułę. Przygotowaliśmy raport i zestawienie liczbowe dotyczące Maratonu Pisania Listów. Każdego roku, w grudniu, na całym świecie pisane są setki tysięcy listów, wysyłane tysiące kartek solidarnościowych, podpisywane dziesiątki tysięcy petycji oraz podejmowane są przeróżne inne działania – wszystkie z nich są wołaniem o sprawiedliwość dla tych, których prawa człowieka są łamane.

Przedstawiamy niektóre historie bohaterów i bohaterek ostatniego Maratonu i jak akcja wpłynęła na ich sytuację.

NASU ABDULAZIZ

Mural Amnesty International Luxembourg przedstawiający Nasu Abdulaziza w centrum Luksemburga, 10 grudnia 2019

Amnesty International Nigeria niedawno spotkała się z Nasu, aby przekazać mu tysiące kart i listów. Nasu postrzega Maraton Pisania Listów jako pozytywne doświadczenie i powiedział: „Bardzo się cieszę z otrzymania tych wszystkich wiadomości. Oznacza to, że ludzi obchodzi mój los i to, co się stało.! Dziękuję bardzo!”. Amnesty International będzie nadal współpracować z partnerską organizacją pozarządową Justice and Empowerment Initiatives w Nigerii, Nasu i jego społecznością, aby zapewnić, że ich żądania sprawiedliwości zostaną spełnione.

GRASSY NARROWS

Elsie Assin z Grassy Narrows na wydarzeniu “Write for Rights, Toronto!”, 7 grudnia 2019 © Amnesty International

Po latach opóźnienia, 2 kwietnia 2020 roku, podpisana została w końcu umowa o wartości 19,5 miliona dolarów na budowę placówki opieki zdrowotnej dla osób cierpiących na choroby z powodu zatrucia środowiska rtęcią. Porozumienie to jest ważnym krokiem w kierunku sprawiedliwości, ale należy zabezpieczyć długoterminowe finansowanie operacji i usług obiektu. Porozumienie to z pewnością jest zwycięstwem dla mieszkańców Grassy Narrows, którzy od dziesięcioleci apelują o sprawiedliwość.

JOSÉ ADRIÁN

Gwatemalski artista, Javier Niño, pokazuje swoją nagrodzoną ilustrację przedstawiającą José Adriana. © Amnesty International.

Dzięki Maratonowi Pisania Listów José Adrián poczuł się silniejszy, pewniejszy siebie i na początku 2020 r. wziął udział w swoim pierwszym spotkaniu rzeczniczym, przy wsparciu Amnesty International Meksyk i Indignaciónto. Po tym spotkaniu Amnesty International spodziewa się, że samorząd wkrótce podpisze umowę o zadośćuczynieniu. José Adrián otrzymał również oficjalny list, który stwierdza, że obecnie jego nazwisko nie figuruje już w rejestrze karnym.

José Adrián i jego rodzina czuli, że zaangażowanie w Maraton Pisania Listów było bardzo pozytywnym doświadczeniem. José powiedział: „Dziękuję ludziom, którzy mnie wspierali, zmieniliście moje życie i dziękuję Wam wszystkim.” Matka José Adriána powiedziała: „Dziękuję Amnesty International, która wspierała mnie przez cały ten proces, który trwa już 3 lata. Dziękuję Amnesty za przybycie, dzięki nim działam dalej, dziękuję wszystkim, którzy poparli sprawę mojego syna.”.

MARINEL UBALDO

Marinel przemawia podczas wrześniowego “School Climate Strike” w Tacloban City, Filipiny. © Amnesty International/Nicole Millar

Biuro Prezydenta Filipin potwierdziło otrzymanie listów z całego świata, a rząd filipiński zaczął zwracać uwagę na potrzeby osób, które przeżyły tajfun Yolanda w Matarinao. Departament Spraw Wewnętrznych i Samorządów zwrócił się do burmistrza miasta o przesłanie raportu o reakcji gminy na potrzeby społeczności Matarinao od czasu uderzenia tajfuna Yolanda. Szczegóły tego raportu będą stanowić okazję do działań rzeczniczych i lobbingowych.

Marinel napisała list do sympatyków Amnesty: „Drodzy zwolennicy i działacze Amnesty, dziękuję bardzo za przyjęcie mnie i mojej historii. Za otwarcie serca przed nami, mieszkańcami Filipin, zwłaszcza Matarinao. Jestem przytłoczona i schlebiają mi wsparcie i miłe wiadomości, które otrzymałem w czasie kampanii. Miło wiedzieć, że są ludzie, zwłaszcza młodzi, z krajów pierwszego świata, którzy walczą z tym samym wezwaniem na ustach, co my na Filipinach. Dziękujemy za poświęcenie czasu na napisanie listów i podjęcie działań. To dla nas wiele znaczy, dajecie nam nadzieję na kontynuowanie walki pomimo wszystkich napotkanych przeszkód. Z głębi serca i w imieniu mojej społeczności Matarinao dziękuję za wspólną walkę. Żadne słowa nie wyrażą mojej wdzięczności. Obiecuję, że zrobię więcej. Dla lepszej planety”.

EMIL OSTROWKO

Julia Ostrowko, mama Emila. Zdjęcie zrobione w ich domu w Mińsku, Białoruś, 13 listopada 2019. © Amnesty International

Niedawno matka Emila powiedziała nam: „Mój syn Emil i ja jesteśmy bardzo wdzięczni za wszystkie Wasze listy. Ta kampania zmieniła życie Emila i wielu innych dzieci uwięzionych razem z Emilem. Wszyscy podekscytowani czekali na Wasze listy i czytali je wszystkie wspólnie. Nie mam dość słów, aby wyrazić wdzięczność Amnesty International i jej zwolennikom – tylko łzy radości. Nie spodziewałam się, że tylu ludzi na świecie będzie nas wspierać w tej okropnej sytuacji i pozostaję silna dzięki Wam wszystkim i Waszej solidarności. ”.

Emil powiedział: „W ciągu ostatnich kilku miesięcy otrzymywałem wiadomości z wyrazami solidarności z całego świata, które dały mi ogromną siłę i inspirację. Dzięki tej kampanii uwierzyłem w znaczenie walki o moje prawa. Pokazała mi, że moje życie ma znaczenie i że nie zostałem zapomniany. Wielu moich współwięźniów to młodzi ludzie tacy jak ja, a ich sytuacja jest podobna. Proszą mnie, bym podzielił się z nimi kartkami solidarności i zachowują je jako symbole nadziei i zachęty. Dziękuję bardzo!”

IBRAHIM EZZ EL-DIN

Ibrahim Ezz El-Din. © Private

W wiadomości skierowanej do osób wspierających Ibrahima za pośrednictwem zespołu Amnesty, matka Ibrahima powiedziała: „Chciałabym podziękować wszystkim, którzy stanęli za Ibrahimem, dopóki nie pojawił się ponownie, po jego zniknięciu na [prawie] 6 miesięcy. I wzywam Cię, byś nadal go wspierał, aż do jego uwolnienia… Ibrahim pozostaje w areszcie bez powodu. Ibrahim cierpi obecnie na depresję i był moim jedynym żywicielem, mam 60 lat i cierpię na różne choroby.”.

YASAMAN ARYANI

Yasaman Aryani, © Eva Maria Hamacher / Amnesty International

Międzynarodowa mobilizacja w sprawie Yasaman Aryani miała duży wpływ na jej sytuację. Jeden z celów kampanii został osiągnięty – Yasaman Aryani i jej matka Monireh Arabshahi zostały przeniesione do więzienia Evin. Ich wyroki zostały zmniejszone w wyniku odwołania. 5 lutego 2020 r. dowiedzieliśmy się, że oddział 54 w Sądzie Apelacyjnym w Teheranie obniżył wyroki więzienia – będą pozbawione wolności przez pięć lat i sześć miesięcy. Amnesty International kontynuuje kampanię na rzecz natychmiastowego i bezwarunkowego uwolnienia Yasaman Aryani i jej matki oraz innych obrońców praw kobiet uwięzionych za akcje przeciwko dyskryminującym przepisom o przymusowym zakrywaniu głowy.

Strona Maratonu Pisnia Listów>>>

Zdjęcie w nagłówku: Maraton zorganizowany w Kandzie przez sekcję frankofońską Amnesty Kanada, grudzień 2019.

Domagaj się sprawiedliwości dla zamordowanej aktywistki!

Powiązany temat

Poszukujemy wolontariusza/-ki do współpracy przy Maratonie Pisania Listów