Maraton Pisania Listów: Amnesty International rozpoczyna globalną akcję w obronie praw młodych aktywistów i aktywistek.

Amnesty International rozpoczyna dziś Maraton Pisania Listów, największą na świecie kampanię na rzecz praw człowieka, która w tym roku staje w obronie praw dzieci oraz młodych aktywistek i aktywistów.

W tym roku sztandarową kampanię Amnesty International na rzecz praw człowieka, „Maraton Pisania Listów”, podejmujemy w obronie młodych aktywistek i aktywistów, którzy mierzą się z największymi kryzysami na świecie – powiedział Kumi Naidoo, Sekretarz Generalny Amnesty International.

„Poczynając od tych, którzy walczą o sprawiedliwość dla osób dotkniętych zmianami klimatu, po osoby walczące z ubóstwem, dyskryminacją i represjami politycznymi, młodzi ludzie stali się potężną siłą przemian i zasługują na wsparcie całego świata”.

Co roku w grudniu ludzie na całym świecie piszą miliony listów, e-maili, tweetów, wpisów na Facebooku i pocztówek podczas największego na świecie wydarzenia w obronie praw człowieka. Amnesty International ma nadzieję pobić zeszłoroczny rekord 6 milionów akcji podjętych na rzecz osób z 10 krajów, których prawa człowieka zostały złamane.

Aktywizm młodzieżowy w centrum uwagi

Młode aktywistki i aktywiści odegrali znaczącą rolę w głównych ruchach protestacyjnych i kampaniach na rzecz praw człowieka w 2019 r., takich jak ruch strajków klimatycznych „Fridays for Future” założony przez 16-letnią Gretę Thunberg, a także wielu innych ruchów protestacyjnych z różnych krajów świata.

Maraton Pisania Listów 2019 przedstawia młodych obrońców i obrończynie praw człowieka oraz inne osoby z Białorusi, Kanady, Chin, Egiptu, Grecji, Iranu, Meksyku, Nigerii, Filipin i Sudanu Południowego.

Niektóre z tych osób doświadczyły naruszenia swoich praw, gdy były jeszcze dziećmi.

Należy do nich José Adrián z Meksyku, który miał 14 lat, kiedy został brutalnie pobity przez policję w drodze do domu ze szkoły. Domaga się teraz odszkodowania za swoje leczenie i zaprzestania przez policję arbitralnych zatrzymań w stanie Jukatan.

Wśród innych bohaterek i bohaterów tegorocznego Maratonu są również:

Młodzież z Grassy Narrows – grupa młodych aktywistów z rdzennej społeczności w północno-zachodnim Ontario. Doświadczyli oni jednego z najgorszych kryzysów zdrowotnych wynikających ze skażenia środowiska naturalnego w Kanadzie. Ich społeczność została zdewastowana przez trwające od 50 lat zanieczyszczenie rtęcią rzek na zamieszkiwanych przez nich terenach. Młodzież z Grassy Narrows wzywa rząd, aby zajął się kryzysem poprzez zapewnienie specjalistycznej opieki zdrowotnej i odszkodowań dla osób dotkniętych skażeniem środowiska;

Sarah Mardini i Seán Binder – dwoje wolontariuszy-ratowników z Lesbos w Grecji, którym grozi do 25 lat więzienia za świadczenie pomocy uchodźcom, którym groziło utonięcie na Morzu Śródziemnym;

Yasaman Aryani z Iranu, która przeciwstawiła się dyskryminującym przepisom nakazującym kobietom zasłanianie włosów i teraz musi spędzić 16 lat w więzieniu. Amnesty walczy o jej natychmiastowe uwolnienie;

Marinel Ubaldo, młoda aktywistka z Filipin, która po zniszczeniu jej domu przez tajfun Yolanda wzywa swój rząd do ogłoszenia stanu katastrofy klimatycznej i ochrony przyszłych pokoleń przed niszczycielskim wpływem zmian klimatu;

Maraton Pisania Listów uosabia ideały Amnesty International. Łączy ludzi i zachęca do okazywania solidarności. Wzywamy wszystkich, aby wsparli te niesamowite młode osoby walczące o sprawiedliwość, równość i wolność – powiedziała Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International w Polsce.

„Jak wiemy, dzięki licznym przykładom na przestrzeni lat, pisanie listów działa. Może nie tylko pomóc uwolnić więźniów sumienia, ale ma ogromne znaczenie emocjonalne dla nich samych i dla ich bliskich”.

Potwierdzają to słowa Moniki Benício, partnerki Marielle Franco, lokalnej brazylijskiej polityczki, która została zamordowana w ubiegłym roku i była bohaterką Maratonu Pisania Listów. Monica powiedziała o kampanii:

To pomaga mi wstać rano i dostrzec sens, wiedząc, że istnieje ogromna globalna sieć uczuć. Wszystkie te przejawy miłości i wsparcia pomagają mi mobilizować się, domagać się sprawiedliwości a przede wszystkim walczyć, aby nie było już więcej kolejnych Marielle.

Maraton Pisania Listów został zainicjowany w 2001 roku w Polsce i wkrótce stał się największym światowym wydarzeniem poświęconym prawom człowieka.

Strona Maratonu: maraton.amnesty.org.pl

Domagaj się sprawiedliwości dla zamordowanej aktywistki!