MAROKO/HISZPANIA – Setki imigrantów z Afryki Północnej – Amnesty International

MAROKO/HISZPANIA – Setki imigrantów z Afryki Północnej

• Obawa o bezpieczeństwo – Setki imigrantów z Afryki Północnej

Życie setek imigrantów z Afryki Północnej może znaleźć się w niebezpieczeństwie, jeśli spróbują w najbliższych dniach przekroczyć granicę między Marokiem a sąsiadującymi z nim hiszpańskimi enklawami Ceutą i Melillą. Obawy te wynikają ze śmierci pięciu mężczyzn pochodzących z Afryki Północnej, według doniesień zastrzelonych przez służby porządkowe na granicy między Ceutą a Marokiem w nocy 28 września.

Tysiące imigrantów, w tym wielu z Afryki północnej, próbuje co roku dostać się do hiszpańskich enklaw. W ostatnich miesiącach ich liczba wzrasta. Obecnie setki imigrantów, głównie z Afryki Północnej, żyje w północnym Maroku. Około 700 próbowało wejść dzisiaj do Melilli, a sądzi się, że setki następnych przygotowuje się do próby przekroczenia tej samej granicy lub tej między Marokiem i Ceutą. Odbyte w ostatnich trzech dniach najazdy marokańskich siły bezpieczeństwa na tymczasowe obozy w pobliżu hiszpańskich terytoriów doprowadziły, według doniesień, do aresztowania ponad 400 imigrantów, najwidoczniej za nielegalny pobyt w kraju, i do zniszczenia ich namiotów.

Liczba imigrantów zabitych lub poważnie rannych w rezultacie przypuszczalnego złego traktowania lub użycia nadmiernej siły przez hiszpańskie lub marokańskie siły bezpieczeństwa gwałtownie wzrosła w ciągu ostatnich miesięcy. W ostatnim i najpoważniejszym incydencie pięciu mężczyzn pochodzących z rejonu Północnej Afryki zginęło, a kilku innych zostało poważnie rannych w nocy 28 września, kiedy kilkaset osób próbowało wkroczyć na hiszpańskie terytorium wspinając się na podwójne ogrodzenie z drutu kolczastego oddzielające Ceutę od Maroka i spotkało się z przedstawicielami służb porządkowych z obu krajów. Ciała dwóch z pięciu zabitych mężczyzn zostały, według doniesień, znalezione po hiszpańskiej stronie ogrodzenia, podczas gdy trzy pozostałe – po marokańskiej. Mimo że wszystkich pięciu mężczyzn miało rany postrzałowe, nie jest ciągle wiadome, jakiej amunicji użyto, nie potwierdzono też, czy strzały oddali członkowie sił hiszpańskich, marokańskich, czy też obydwu. Władze hiszpańskie i marokańskie ogłosiły wszczęcie wspólnego śledztwa w sprawie tych incydentów.

Z dnia 28 na 29 sierpnia 2005 roku dwóch obywateli Kamerunu zmarło po domniemanym postrzale gumowymi pociskami z niewielkiej odległości przez hiszpańską Guardia Civil. Należeli do grupy kilku setek ludzi, którzy, według doniesień, próbowali wspiąć się na pierwsze z dwóch ogrodzeń oddzielających Melillę i Maroko.

29 września rząd hiszpański skierował prawie 500 członków Legionu, specjalnej jednostki wojskowej do patrolowania granic z Marokiem w Ceucie i Melilli. Władze marokańskie ogłosiły, że wysyłają dodatkowe 1600 agentów sił bezpieczeństwa do patrolowania drugiej strony tej samej granicy. Amnesty International obawia się, że zarówno Hiszpania, jak i Maroko mogą wysyłać w ten teren ludzi nieprzygotowanych do radzenia sobie z tłumem, co naraża życie kolejnych imigrantów.

TŁO WYDARZEŃ
Amnesty International uznaje, że państwa mają prawo regulować wkraczanie cudzoziemców na ich terytorium. Jednak podjęte środki nie mogą ignorować lub łamać międzynarodowych zasad i praw człowieka. Według międzynarodowych standardów takich jak Kodeks Postępowania Członków Sił Porządkowych NZ i Podstawowych Zasad Użycia Siły i Broni Palnej przez Członków Sił Porządkowych, siły bezpieczeństwa powinny używać siły zgodnie z zasadami potrzeby i proporcjonalności i stosować broń palną, jeżeli czyjeś życie jest w niebezpieczeństwie i nie ma innych środków, żeby zapobiec temu niebezpieczeństwu.

ZALECANE DZIAŁANIA: Prosimy o natychmiastowe wysyłanie listów, emaili, faxów w języku hiszpańskim, angielskim lub polskim:

• wyrażając obawę o bezpieczeństwo setek imigrantów, głównie z Afryki Północnej, którzy prawdopodobnie przygotowują się do próby przekroczenia granicy pomiędzy Marokiem a hiszpańskimi enklawami Ceutą i Melillą;
  • wzywając władze do podjęcia natychmiastowych działań na rzecz zagwarantowania, że pracownicy służb porządkowych stacjonujący na granicy oddzielającej Ceutę i Melillę z jednej, a Maroko – z drugiej strony, będą używać siły w pełnej zgodzie z międzynarodowymi standardami praw człowieka; w szczególności, że będą się stosować do zasad potrzeby i proporcjonalności i używać broni palnej, jeżeli czyjeś życie będzie zagrożone, a nie będzie innych środków zapobiegających temu niebezpieczeństwu;
  • podkreślając aprobatę dla zobowiązania władz hiszpańskich i marokańskich do przeprowadzenia śledztwa w sprawie śmierci pięciu mężczyzn na granicy pomiędzy Ceutą i Marokiem w nocy 28 września i wzywając, żeby śledztwo zostało podjęte bezzwłocznie, bezstronnie, dokładnie i niezależnie,  jego rezultaty zostały ujawnione publicznie, a odpowiedzialni za zabójstwa postawieni przed sądem według międzynarodowych standardów sprawiedliwego procesu;
  • wzywając władze obu krajów do zbadania śmierci dwóch Kameruńczyków na granicy pomiędzy Marokiem a Melillą 28-29 sierpnia 2005 i zapewnienia, że śledztwa zostaną podjęte bezzwłocznie, w szerokim zakresie, niezależnie i bezstronnie, ich  rezultaty – ujawnione publicznie, a odpowiedzialni za zabójstwa postawieni przed sądem według międzynarodowych standardów sprawiedliwego procesu.

PROSIMY O NATYCHMIASTOWE WYSYŁANIE APELI
NA ADRES:

1. Premier Hiszpanii
Excomo. Sr. D. José Luis Rodriguez Zapatero
Presidente de Gobierno
Complejo de la Moncloa
28071 Madrid, Hiszpania
Fax:+34 91 3214150
Email: jlrzapatero@presidencia.gob.es
Nagłówek: Szanowny Panie Premierze / Excelentísimo Sr. / Your Excellency

2. Premier Maroka
Mr Driss Jettou
Prime Minister
Palais Royal
Touarga
Rabat, Maroko
Fax: +212 37 76 99 95 / 76 17 77
Email: courrier@pm.gov.ma
Nagłówek: Szanowny Panie Premierze / Monsieur le Premier Ministre / Your Excellency

W razie wysyłania apeli po 14 listopada 2005 r. prosimy najpierw skontaktować się z Zespołem Pilnych Akcji.