Marsz Baltic Pride zakazany

Przedstawiciele organizatorów przygotowali w tej sprawie odwołanie i liczą na to, iż podczas piątkowej rozprawy sąd zezwoli na przeprowadzenie marszu, tak jak to było wcześniej zaplanowane.

W środe większość członków Rady Miasta Rygi podpisała otwarty list do Andrisa Grinbergsa, Dyrektora Zarządzającego Rady Miasta, wzywając go do odwołania pozwolenia na marsz ze względu na obrazę moralności publicznej oraz zagrożenie dla bezpieczeństwa publicznego.

Członkowie Rady oświadczyli, iż jeśli decyzja nie zostanie odwołana do godziny 16.00 14 maja, sami dołożą wszelkich starań, aby ją unieważnić na drodze głosowania w Radzie Miasta.

Marsz Baltic Pride został zaaprobowany 8 maja przez specjalną Komisję Rady Miasta Rygi ds. Spotkań, Marszów i Demonstracji po serii ustaleń pomiędzy organizatorami, Radą Miasta i policją co do trasy marszu oraz potrzebnych środków bezpieczeństwa.

Amnesty International stanowczo potępia decyzję unieważnienia pozwolenia na organizację marszu. Stowarzyszenie uważa, iż jest ona niezgodna z prawem łotewskim I stanowi pogwałcenie prawa do wolności wypowiedzi oraz pokojowych zgromadzeń ludzi LGBT w krajach bałtyckich. Amnesty International nawołuje do natychmiastowego przywrócenia powzolenia na organizację marszu.

Ponad 70 aktywistek i aktywistów Amnesty International z 23 krajów europejskich weźmie udział w marszu oraz innych wydarzeniach towarzyszących Baltic Pride.