Meksyk: Magdalena Garcia Duran wolna! – Amnesty International

Meksyk: Magdalena Garcia Duran wolna!

AMR 41/063/2007
Meksykanka, o której oswobodzenie apelowaliśmy już od dłuższego czasu, i która miała być jedną z bohaterek tegorocznego Maratonu Pisania Listów, została zwolniona z aresztu. Kobietę wypuszczono 9 listopada. W więzieniu przebywała od 4 maja 2006 roku.
Magdalena Garcia Duran była jednym z uczestników krwawo stłumionej manifestacji Frontu Ludów w Obronie Ziemi, chłopskiej organizacji działającej w San Salvador Atenco w stanie Meksyk. Zarzucono jej współudział w porwaniu kilku policjantów wziętych za zakładników podczas zajść. Amnesty International uznała, że jej przedłużający się areszt ma charakter polityczny i nadała Magdalenie status więźnia sumienia.
Zarówno podczas zatrzymania jak i procesu doszło do wielu nieprawidłowości. Kobieta była bita i przyduszana, grożono jej śmiercią. W czasie postępowania sądowego nie zapewniono dostępu do tłumacza, mimo że Magdalena – przedstawicielka rdzennej ludności Meksyku nie potrafi pisać ani czytać po hiszpańsku.