Meksyk: Obrońca praw człowieka aresztowany – Amnesty International

Meksyk: Obrońca praw człowieka aresztowany

W tym samym procesie karnym nakazy aresztowania wydano także przeciwko innym członkom Organizacji Ekologów Wiejskich [Organización Campesina Ecologista] z gór Sierra de Petetlán, w tym przeciwko Rodolfo Montielowi, byłemu więźniowi sumienia. Niepokojące jest to, że znani liderzy ruchu ekologicznego z Petetlán są sądzeni w procesie, którego prawdopodobną przyczyną jest zemsta lokalnych kacyków.

Według uzyskanych informacji, Felipe Arreaga Sánchez i inni liderzy ruchu ekologicznego zostali oskarżeni o popełnienie morderstwa w 1998 roku. Jednakże, w oryginalnym zeznaniu dotyczącym tego zdarzenia, świadek zbrodni nie zidentyfikował oskarżonych. Wydaje się jednak, iż pomimo to, przedstawiono nowy akt oskarżenia, w którym ekolodzy zostali zidentyfikowani jako sprawcy. Felipe Arreaga Sánchez przedstawił już sądowi świadków, którzy zeznali, iż był on w innej wsi w momencie, gdy popełniono zbrodnię. Pomimo to proces jest kontynuowany i Felipe Arreaga Sánchez wciąż przebywa w areszcie

Ruch ekologiczny ujawnił dokonywanie przez lokalnych kacyków nielegalnego wyrębu lasów  od połowy lat 90 – tych. W 1998 roku, w odwecie za współpracę z tym ruchem Rodolfo Montiel i Teodoro Cabrera zostali zatrzymani, torturowani i zmuszani do przyznania się do popełnienia sfabrykowanych przestępstw. Amnesty International uznała ich za więźniów sumienia. Tylko dzięki narodowym i międzynarodowym kampaniom udało im się odzyskać wolność.

Nadużywanie systemu sprawiedliwości przeciwko obrońcom praw człowieka i lokalnej opozycji jest często spotykane w Meksyku, szczególnie w stanach takich jak Guerrero. Celem takich praktyk jest zapobieżenie i unieważnienie zgodnych z prawem działań w zakresie obrony i promowania praw człowieka.