Meksykanka uniewinniona i uwolniona po 3 latach więzienia – Amnesty International

Meksykanka uniewinniona i uwolniona po 3 latach więzienia

Matka sześciorga dzieci, przedstawicielka ludu tubylczego Otomí z Santiago Mexquititlán w stanie Querétaro, została skazana na 21 lat więzienia. Karę zaczęła odbywać w grudniu 2006 roku.
Amnesty International wzywa do całościowego wyjaśnienia sprawy jej nieuzasadnionego oskarżenia oraz do wypłacenia pełnego zadośćuczynienia za niesprawiedliwe i mylne uwięzienie.
-Rząd Meksyku w końcu przyznał, że nigdy nie istniały dowody, które usprawiedliwiałyby cały proces i skazanie Jacinty, którą oskarżono o uprowadzenie-, powiedziała Kernie Howard, Wicedyrektorka Programu ds. Ameryk Amnesty International.
-Jacinta i jej rodzina zostali pozbawieni trzech lat ze swojego życia, kiedy to przebywała ona w zakładzie karnym, skazana za przestępstwo, którego nie popełniła. Nic nie przywróci czasu straconego w więzieniu. Mimo tego, dobrze się stało, że pełna kompensacja ma właśnie miejsce a odpowiedzialni za tę niesprawiedliwość będą pociągnięci do odpowiedzialności-
46-letnia kobieta została zwolniona z więzienia przez sędziego po wygraniu apelacji, co miało miejsce we wcześniejszych miesiącach tego roku. Decyzja sędziego była nieunikniona, po tym jak Prokuratura Generalna postanowiła oddalić sprawę Jacinty z uwagi na brak dowodów świadczących o jej winie.
Jacinta Francisco Marcial została skazana za uprowadzenie sześciu agentów Meksykańskiego Biura Śledczego (Agencia Federal de Investigación, AFI).
Utrzymywali oni, że byli zakładnikami Jacinty i innych drobnych sprzedawców, po tym jak przeprowadzili nalot na nielegalne stragany z pirackimi płytami DVD na placu w Santiago Mexquititlán w marcu 2006 roku.
Ponad 4 miesiące po tym wydarzeniu, 3 sierpnia 2006 r., Jacinta została aresztowana i przewieziona do Prokuratury Generalnej. Powiedziano jej, że będzie przesłuchiwana w sprawie ścięcia drzewa. Jednak już po tym, jak znalazła się w więzieniu z dwiema innymi kobietami, oskarżono ją o uprowadzenie agentów.
18 sierpnia 2009 r. Amnesty International uznało Jacintę za więźnia sumienia, po tym jak okazało się, że została aresztowana, osądzona i skazana bez dowodów jedynie z powodu jej pochodzenia i statusu społecznego.
Amnesty International wezwało do pełnego i bezstronnego przyjrzenia się przeprowadzonym dochodzeniom, również wobec Alberty Alcántary i Teresy González, które podobnie jak Jacinta zostały skazane w sprawie uprowadzenia sześciu agentów federalnych.