Międzynarodowy Dzień Akcji – Amnesty International

Międzynarodowy Dzień Akcji

Zapraszamy do udziału w happeningu z okazji Międzynarodowego Dnia Akcji. Akcja rozpocznie się o godzinie 12:00 na Placu Zamkowym przy kościele św. Anny. Tego dnia w 30 krajach sympatycy Amnesty International staną obok siebie tworząc słowo nawiązujące do Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka.
To artystyczne ustawienie ludzi obok siebie zostanie sfotografowane z wieży kościoła św. Anny i okrąży świat niosąc nasze przesłanie. Data ta nie została wybrana przypadkowo. Tego dnia 7 lat temu Międzynarodowy Komitet Olimpijski przyznał Chińskiej Republice Ludowej prawo do organizacji Igrzysk Olimpijskich w roku 2008.
Chiny zobowiązały się do poprawy przestrzegania praw człowieka. Niestety większość obietnic nie została spełniona.
Nie bądź obojętny, dołącz do nas 12 lipca i wyraź swe poparcie dla przestrzegania praw człowieka. Osobno jesteśmy kroplami, razem tworzymy ocean który ma ogromna silę!