Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka – Amnesty International

Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka

Dzisiaj obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka. Jak co roku w okolicach 10 grudnia w całej Polsce trwa Maraton Pisania Listów. Piszemy listy w obronie 10 osób, których prawa człowieka zostały złamane. Finał tegorocznej akcji odbędzie się już w najbliższy weekend. To wyjątkowa okazja, by pomóc osobom, których prawa złamano.

Albert Woodfox z USA, uwięziony w izolatce od ponad 40 lat, dziewczynki z Burkina Faso zmuszane do wczesnych małżeństw, Zunar, malezyjski karykaturzysta oskarżony o działalność wywrotową, to tylko niektóre z osób, w sprawie których będziemy pisać.

Każdy może walczyć w obronie praw człowieka w jednym z 650 miejsc w całej Polsce. Finał Maratonu już w najbliższy weekend 12-13 grudnia. Główne wydarzenie będzie miało miejsce w warszawskiej klubokawiarni PAŃSTWOMIASTO na ul. Andersa 29.

Wyjątkowym wydarzeniem będzie wręczenie nagrody Pióra Nadziei Wojciechowi Tochmanowi. Nagroda Amnesty International jest przyznawana osobom, które zwracają uwagę opinii publicznej na przypadki łamania praw człowieka, odznaczają się społecznym zaangażowaniem w swojej pracy medialnej i przyczyniają się do pozytywnej zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka.

Po wręczeniu nagrody odbędzie się debata z udziałem dr Adama Bodnara – Rzecznika Praw Obywatelskich – “Wolność w mediach a prawa człowieka”.

– Zapraszamy wszystkich do przybycia na finał Maratonu, podczas którego będziemy świętować wspólną akcję zbierając informacje z 650 miejsc w całej Polsce i tysięcy na całym świecie – powiedziała Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International Polska.

Co roku dzięki Maratonowi Pisania Listów udaje się realnie wpłynąć na poprawę sytuacji kilku bądź kilkunastu osób, których prawa człowieka zostały złamane. W zeszłym roku udało nam się m. in. doprowadzić do uwolnienia skazanego na karę śmierci Mosesa Akatugby z Nigerii, polepszenia dostępu do służby zdrowia kobiet z Mkhondo w RPA, czy uzyskać od greckiego Ministra Sprawiedliwości deklarację zmiany prawa dotyczącego przestępstw z nienawiści.

Dzięki ogromnej mobilizacji w całej Polsce liczymy na kolejne sukcesy. Więcej informacji na stronie www.amnesty.org.pl/maraton.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć