Międzynarodowy Dzień Solidarności ze Społeczeństwem Obywatelskim na Białorusi – Amnesty International

Międzynarodowy Dzień Solidarności ze Społeczeństwem Obywatelskim na Białorusi

4 sierpnia, w rocznicę aresztowania Alesia Bialackiego, obrońcy praw człowieka i więźnia sumienia, obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Solidarności ze Społeczeństwem Obywatelskim i ruchem walczącym o prawa człowieka na Białorusi.

Tego dnia na całym świecie organizowane są eventy. W Warszawie organizatorzy zaplanowali pikietę, debaty, koncert oraz maraton pisania kartek do więźniów politycznych
Szczegółowy program.
1-4 sierpnia

• w godz. 12:00-19:00 maraton pisania kartek do więźniów politycznych w Domu Białoruskim (ul. Wiejska 13/3).

4 sierpnia:

• godz. 12.00 Pikieta na Placu Zamkowym
  • godz. 15.00 debata w Domu Białoruskim (ul. Wiejska 13/3) z udziałem Dzmitra Bandarenki (kampania obywatelska Europejska Białoruś), Natalii Radziny (portal charter97.org) oraz Marka Migalskiego (Parlament Europejski)
  • godz. 18.00 debata w Klubokawiarni Solec (ul. Solec 44) “Białoruś: sztuka, kultura, społeczeństwo” z udziałem Michała Potockiego (“Dziennik Gazeta Prawna”), Inny Reut (białoruska krytyczna sztuki) oraz Magdy Pytlakowskiej (Stowarzyszenie Inicjatywa Wolna Białoruś).
  • godz. 19.00 koncert białoruskiej wokalistki jazzowej Krystyny Gedzik w Klubokawiarni Solec (ul. Solec 44).

Do organizacji Międzynarodowego Dnia Solidarności w Warszawie przyłączyli się: Amnesty International Polska, Białoruski Dom w Warszawie, Białoruski Informacyjny Dom, Europejska Białoruś, Biuro Marka Migalskiego, Fundacja im. Stefana Batorego, Helsińska Fundacja Praw Człowieka (Warszawa), Horyzont, Inicjatywa Wolna Białoruś, Informacyjne Biuro Solidarności z Białorusią, kampania “Razem dla Białorusi”, POLIS.

Więcej informacji:

Strona Międzynarodowego Dnia Solidarności ze Społeczeństwem Obywatelskim na Białorusi

Wydarzenie na Facebooku

Profil Międzynarodowego Dnia Solidarności na Twitterze

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Rosja: Władze wprowadzają nowe przepisy karne by stłumić krytykę wojny w Ukrainie

Powiązany temat

Materiał edukacyjny „Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka”

Powiązany temat

Rosja: Władze rozpoczynają polowanie na czarownice i ścigają każdego, kto rozpowszechnia antywojenną retorykę