Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka – dniem poparcia dla międzynarodowego Traktatu o Handlu Bronią

Przywódcy polityczni Brazylii, Kambodży, Maili, Macedonii, Kostaryki, Finlandii i Holandii już obiecali swoje poparcie dla międzynarodowego Traktatu o Handlu Bronią. To punkt zwrotny trwającej od dwóch miesięcy kampanii „Broń kontrolowana” zainicjowanej przez Amnesty International, OXFAM i International Action Network on Small Arms (IANSA).

Od 9 października 2003, czyli od rozpoczęcia kampanii “Broń kontrolowana” tysiące osób dołączyły swoje zdjęcie do Fotopetycji Miliona Twarzy, wzywając rządy do kontroli handlu bronią. W samej tylko Kambodży zebrano ponad 56 tysięcy zdjęć. W Polsce swoje zdjęcie ofiarował m.in. były premier i specjalny wysłannik Komisji Praw Człowieka ONZ Tadeusz Mazowiecki.

“Rosnące poparcie dla Traktatu o Handlu Bronią jest wielką inspiracją. Mam nadzieję, że zachęci to 5 stałych członków Rady Bezpieczeństwa ONZ, którzy są największymi producentami i sprzedawcami broni, do podpisania prawnie wiążącego traktatu o handlu bronią. Bez takiego zobowiązania ich odpowiedzialność za wpieranie Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka będzie jedynie pustosłowiem” – powiedziała Irene Khan, Sekretarz Generalna Amnesty International.

„Dzisiaj, 55 lat po podpisaniu Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka, z radością obserwujemy postępujące zaangażowanie, aby powrócić do idei Deklaracji poprzez kontrolę broni. To broń jest odpowiedzialna za tak wiele naruszeń praw człowieka. Widzimy pierwsze, niezbędne kroki w kierunku objęcia kontrolą światowego handlu bronią” powiedziała Barbara Stocking z Oxfamu.

„Ten postęp to fantastyczna wiadomość dla ludzi na całym świecie żyjących w strachu przed przemocą zbrojną. Po dekadach rozpowszechniania broni, rządu zaczynają słuchać własnych obywateli, którzy domagają się zmian,” powiedział Sally Joss z IANSA.

Prezydent Brazylii Lula, w czasie niedawnego spotkania z Irene Khan, Sekretarz Generalną Amnesty International, potwierdził swoją gotowość do odegrania kluczowej roli w promowaniu Traktatu o Handlu Bronią na arenie międzynarodowej. Świadczy to o jego obawach dotyczących łamania praw człowieka z udziałem broni w Brazylii, a także rozprzestrzenianiem się broni w Afryce. Prezydent Lula zobowiązał się do „przedsięwzięcia wszelkich środków do budowy porozumienia i stworzenia pozytywnego balansu na korzyść kontroli broni”.

Ogłaszając poparcie Finlandii dla Traktatu o Handlu Bronią, Erkki Tuomioja, fiński minister spraw zagranicznych powiedział: „Teraz jest czas, aby stworzyć międzynarodowe reguły dla handlu bronią, Finlandia jest gotowa poprzeć proces tworzenia Traktatu o Handlu Bronią”.

Sar Kheng, Wicepremier Kambodży stwierdził: -Jako kraj, który został ciężko dotknięty przez broń, Kambodża poprze międzynarodowy Traktat o Handlu Bronią. Królewski rząd Kambodży jest zdecydowany popierać kontrolowanie broni, która ma tak wielki wpływ na ludzkość, społeczeństwo, gospodarkę i pokój”.

Atzo Nicolaď, mister ds. Europejskich Holandii, wypowiadając się w imieniu premiera zapewnił: “Rząd dąży do realizacji prawnie wiążącego porozumienia o kontroli eksportu broni krótkiej i lekkiej”.

Amadou Toumani Touré, Prezydent Mali, jednego z głównych krajów, do których skierowana jest kampania, ze względu na kryzysy zbrojne w zachodniej Afryce, stwierdził: „Mali jest zaszczycone rozpoczynając kampanię na rzecz Traktatu o Handlu Bronią, w pełni ją popieramy. Mali odegra swoją rolę w promowaniu ściślejszej międzynarodowej kontroli broni na kontynencie afrykańskim.

Tło wydarzeń:

Broń konwencjonalna zabija rocznie ponad 500 tysięcy osób, to jedna osoba na minutę. Na świecie jest 639 milionów sztuk broni krótkiej, czyli jedna na ok. 10 osób, produkowanej przez ponad 1000 firm w przynajmniej 98 krajach. Szacuje się, że 80 do 90 procent nielegalnie posiadanej broni zostało wcześniej kupionych w oficjalnym obiegu.

Więcej informacji:

» Strona Kampanii – Broń Kontrolowana