Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka: Finał Maratonu Pisania Listów

Wystarczy kartka papieru i długopis, aby pomóc człowiekowi na drugim końcu świata. W Międzynarodowym Dniu Praw Człowieka, 10 grudnia, każdy może stać się obrońcą praw człowieka i dołączyć do Maratonu Pisania Listów.

Tysiące osób w ponad 750 miejscach w kraju piszą listy w obronie tych, których prawa człowieka zostały złamane. Wśród bohaterów i bohaterek tegorocznego Maratonu są między innymi Annie Alfred i osoby z albinizmem w Malawi, Edward Snowden, sygnalista z USA, Ivo z Kamerunu, skazany na 10 lat za SMSa, czy Eren Keskin z Turcji, która była oskarżana ponad 100 razy.

Finał Maratonu odbędzie się w „Marzycielach i Rzemieślnikach” w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie. O 12:00 Henryk i Ludwika Wujcowie oficjalnie otworzą wydarzenie. Z kolei o 17:00 nastąpi wręczenie nagrody Pióro Nadziei Agacie Kowalskiej. Nagroda jest przyznawana osobom, które zwracają uwagę opinii publicznej na przypadki łamania praw człowieka, odznaczają się społecznym zaangażowaniem w swojej pracy medialnej i przyczyniają się do pozytywnej zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka. Następnie zapraszamy na debatę „Sprawy światopoglądowe czy kwestia praw człowieka. Jak mówić o aborcji, prawach mniejszości, przemocy wobec kobiet”, z udziałem dr Sylwii Spurek, Zastępczyni Rzecznika Praw Obywatelskich ds. Równego Traktowania.

– Zapraszamy wszystkich do przybycia na finał Maratonu, podczas którego będziemy zbierać informacje z wydarzeń, które odbywają się w całej Polsce – powiedziała Draginja Nadażdin, Dyrektorka Amnesty International Polska. Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka to święto nas wszystkich i doskonały moment, by pokazać solidarność z bohaterami i bohaterkami Maratonu.

Arrow
Kanada dla Malawi
Slider

W tym roku w Maraton włączyła się rekordowa liczba ponad 750 miejsc w całej Polsce. Listy można pisać w szkołach, kawiarniach, bibliotekach, domach kultury, a nawet w termach!

Co roku dzięki Maratonowi Pisania Listów udaje się realnie wpłynąć na poprawę sytuacji kilku bądź kilkunastu osób, których prawa człowieka zostały złamane. Dzięki zeszłorocznej akcji doprowadziliśmy m.in. do uwolnienia Alberta Woodfoxa, który spędził ponad 40 lat w więziennej izolatce w USA, uniewinnienia Yecenii Armenty z Meksyku, którą poddano torturom w celu wymuszenia zeznań, a Ministerstwo Sprawiedliwości, Praw Człowieka i Promocji Obywatelskości w Burkina Faso potwierdziło zobowiązanie rządu do zlikwidowania praktyki wczesnych i przymusowych małżeństw w kraju.

Więcej informacji, lista miejsc oraz opisy bohaterów i bohaterek dostępne są na stronie www.amnesty.org.pl/maraton

Partnerami medialnymi wydarzenia są: Gazeta Wyborcza, Radio TOK FM, portal wp.pl i Krytyka Polityczna.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie