Misja Amnesty International w Izraelu i na Terytoriach Okupowanych – Amnesty International

Misja Amnesty International w Izraelu i na Terytoriach Okupowanych

Na czele delegacji stoi Sekretarz Generalna Amnesty International Irene Khan. Towarzyszy jej niezależny ekspert ds. militarnych David Howley.

Delegacja przybyła do Izraela w niedzielę, kiedy to odwiedziła obóz uchodźców w Jeninie. Dzisiaj Irene Khan spotyka się z izraelskimi rodzinami ofiar palestyńskich ataków, izraelską prasą i członkami Knesetu. Jutro, we wtorek, Khan jedzie do Gazy, gdzie spotka się z palestyńskimi dziennikarzami i organizacjami.

Niezależny ekspert ds. militarnych David Howley spędzi większość czasu w Jeninie, badając i oceniając ślady niedawnych operacji wojskowych. Jego praca ma ogromne znaczenie, biorąc pod uwagę fakt, iż władze Izraela nadal nie wpuszczają niezależnej komisji ONZ do Jeninu. – Rząd Izraela wielokrotnie podkreślał, że nie ma nic do ukrycia. Wzywamy więc władze tego kraju do jak najszybszego wpuszczenia komisji do Jeninu – podkreśla przewodnicząca Amnesty International Polska Małgorzata Wasilewska.

Telefony kontaktowe misji AI w Izraelu i na Terytoriach Okupowanych:
Kamal Samari – 44 ( 0) 777 847 21 26 – asystent Irene Khan Liz Hodgkin – 44 (0) 777 44 86 260 – przebywa w Jeninie z Davidem Howleyem.