MOC, NIE PRZEMOC

Zatrzymaj przemoc wokół siebie. Także podczas izolacji.
toprzemoc

W sytuacji izolacji akty przemocy nie znikają

Dom, w którym izolujemy się przed pandemią, nie powinien być miejscem, w którym boimy się o nasze życie. W domu każdy powinien czuć się bezpiecznie.

Przemoc ekonomiczna

1/3 kobiet doświadcza przemocy ze względu na płeć

To może być Twoja sąsiadka, to może być kasjerka w sklepie, w którym kupujesz jedzenie dla siebie i bliskich. Czy za ścianą Twojego domu jest bezpiecznie? Podejrzewasz, słyszysz, widzisz przemoc? Reaguj! Także od Ciebie zależy bezpieczeństwo innych.

POSZUKAJ POMOCY

W czasach pandemii liczba osób doświadczających przemocy drastycznie rośnie, a skupienie uwagi władz i Policji na pandemii pozostawia te osoby w niebezpieczeństwie. Dochodzą do nas głosy o zwiększeniu zapotrzebowania na pomoc osobom doświadczającym przemocy, a sprawy obsługiwane przez organizacje pozarządowe są coraz cięższe i bardziej skomplikowane.

Jeśli potrzebujesz pomocy lub ktoś w Twoim otoczeniu jej potrzebuje, skontaktuj się z podanymi numerami.

Reaguj! MOC, nie przemoc!

Jeśli czujesz, że czyjeś bezpieczeństwo jest zagrożone – nie zastanawiaj się – wezwij policję. Jesteśmy w izolacji dla naszego bezpieczeństwa, jednak w niektórych przypadkach oznacza to znaczące zagrożenie.

800 120 002

telefon Ogólnopolskiego Pogotowia dla Ofiar Przemocy w Rodzinie „Niebieska Linia”, zadzwoń – połączenie bezpłatne, możliwe 7 dni w tygodniu, przez cały rok (także w święta) lub napisz niebieskalinia@niebieskalinia.info. Dostępne są telefoniczne dyżury w języku angielskim, rosyjskim oraz migowym przez aplikację Skype.

116 111

krzywdzone dziecko może szukać wsparcia poprzez bezpłatną infolinię Telefonu Zaufania dla dzieci i młodzieży.

888 88 33 88

Fundacja Feminoteka, telefon czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-20.00, lub napisz pomoc@feminoteka.pl, działa także specjalna aplikacja Avon Alert, z której kobiety mogą korzystać również poza godzinami pracy telefonu.

Zastanawiasz się czy wiesz, jak zareagować, gdy obok Ciebie dochodzi do przemocy. Sprawdź w naszym quizie!

ZA TWOJĄ ŚCIANĄ

Czy za Twoją ścianą jest bezpiecznie?

• Średnio 39% kobiet w UE wskazało, że znają w kręgu swojej rodziny i przyjaciół kobiety, które doświadczają przemocy w rodzinie.
  • Obarczanie winą i odpowiedzialnością osób doświadczających przemocy oraz założenie, że przemoc jest prywatną sprawą rodziny – zdejmuje odpowiedzialność ze sprawców.
  • To nie jest „ich sprawa”. To przemoc – sprawa nas wszystkich!
MOC nie przemoc

Odizoluj przemoc!

Chcesz wiedzieć jakie są rodzaje i przejawy przemocy? Zajrzyj do naszej ulotki edukacyjnej.

Masz swoją historię reakcji na przemoc? Opowiedz nam ją!

Dane osobowe przetwarzamy na podstawie obowiązujących przepisów prawa (m.in. Rozporządzenia UE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016) w ramach kampanii "Moc, nie przemoc" na czas realizacji działań statutowych. Pamiętaj, że masz prawo dostępu do swoich danych. Możesz zwrócić się do nas z prośbą o ich sprostowanie, usunięcie lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz też wycofać swoją zgodę, a także złożyć skargę do organu nadzorczego. W sprawie danych osobowych kontaktuj się z nami pod adresem: dane@amnesty.org.pl.

JAK NIE REAGOWAĆ NA PRZEMOC?

Reaguj! Komiks @czlowiekprzeciwkoludzkosci

Stop_przemocy.2AAA

Konwencja antyprzemocowa

W 2018 roku przeanalizowaliśmy stopień wdrożenia Konwencji Stambulskiej. Mimo jej ratyfikacji Polskie władze w dalszym ciągu pozostawiły część osób doświadczających przemocy bez ochrony.

W polskim prawodawstwie wciąż brakuje:

• skutecznych mechanizmów izolowania sprawców przemocy od osób narażonych na przemoc,
  • definicji przemocy ekonomicznej,
  • właściwej definicji gwałtu opartej na braku świadomej zgody na akt seksualny.

Chcesz wiedzieć więcej, przeczytaj naszą analizę.

Czy wiesz czym jest przemoc domowa? Sprawdź swoją wiedzę.

Nie zakrywaj oczu 2

Polskie prawo musi być zgodne z międzynarodowymi standardami praw człowieka, przyjętymi przez Polskę, takimi jak Konwencja Stambulska. Rząd, wymagając od milionów kobiet i dzieci pozostawania w jednym domu ze swoimi oprawcami, nie może jednocześnie pozostawić ich samym sobie, nie zapewniając wsparcia i bezpieczeństwa.

Wyciągnij pomocną dłoń, reaguj na przemoc, podpisz petycję!