Moja Nina – Amnesty International

Moja Nina

Spektakl jest wyrazem fascynacji polskiej aktorki włoskiego pochodzenia – Moniki Mariotti – piosenkarką Niną Simone. Wraz z Adamem Sajnukiem i Katarzyną Groniec stworzyła fascynującą, muzyczną opowieść o skomplikowanym, pełnym napięć życiu legendarnej, ciemnoskórej artystki.
Nina Simone od dziecka spotykała się z napiętnowaniem z powodu koloru skóry i z problemem tym zmagała się do końca swych dni. Zaangażowana politycznie i społecznie w walkę z rasizmem, przeżywała również rozczarowania z powodu zdrady i nieuczciwości najbliższych jej osób.
W spektaklu dramat i pasję, splatające się w biografii pieśniarki, usłyszeć można w granej na żywo muzyce afrykańskiej, jazzie i zaangażowanej piosence aktorskiej. Tak jak w życiu Niny Simone i Moniki Mariotti, przewija się w monodramie problem poszukiwania tożsamości: Nina – Amerykanka, czy Afrykanka? Monika – Polka czy Włoszka? Gdzie i jak szukać swoich korzeni?
Więcej na stronie Teatru Syrena >>