Muzyczna wyprawa Amnesty dociera na Przystanek Woodstock! – Amnesty International

Muzyczna wyprawa Amnesty dociera na Przystanek Woodstock!

Akcja letnia Amnesty International, co roczna akcja na letnich festiwalach muzycznych, 31 lipca zawita na Przystanku Woodstock (Kostrzyn nad Odrą, 31.07-3.08). Na festiwalu będzie można uwolnić prawdę o tajnych więzieniach CIA w Polsce, pomóc przymusowo wysiedlanym Romom w Rumunii i zaprotestować przeciwko łamaniu praw człowieka w Korei Północnej.

Do tej pory aktywiści i aktywistki Amnesty odwiedzili: Life Festival (Oświęcim, 28-29.06), Open’er (Gdynia, 3-6.07), Seven Festival (Węgorzewo, 11-14.07).

Na wszystkich festiwalach Amnesty zbierało podpisy pod petycjami i organizowało happeningi. W tym roku Amnesty działa na festiwalach na rzecz dwóch priorytetowych kampanii: #uwolnijprawde i Stop przymusowym wysiedleniom.
Kampania #uwolnijprawde dotyczy tajnych więzień CIA Polsce, które istniały w latach 2002-2005. Nielegalnie przetrzymywano i torturowano w nich osoby podejrzane o terroryzm.

– Tylko nacisk społeczny może wymóc na polskich władzach rozliczenie tej sprawy i przeprowadzenie przejrzystego i efektywnego śledztwa. Tortury są niedopuszczalne w jakichkolwiek okolicznościach – mówi Aleksandra Zielińska, koordynatorka kampanii Amnesty International. – Podczas festiwalów będziemy zbierać podpisy do pod petycją do premiera Donalda Tuska z wezwaniem do ujawnienia prawdy i rozliczenia sprawy.

Przymusowe wysiedlenia, segregacja dzieci w szkołach, ataki rasistowskie – to codzienność Romów mieszkających w Europie. Również w Polsce, we Wrocławiu, istnieje groźba przymusowego wysiedlenia dwóch społeczności romskich.

– Podczas festiwalu będziemy zajmować się przymusowymi wysiedleniami, które nie są tylko pogwałceniem prawa do mieszkania, ale niosą za sobą szereg naruszeń innych praw człowieka – mówi Weronika Rokicka koordynatorka kampanii Amnesty International. – Będziemy zbierać podpisy pod petycją przeciwko przymusowemu wysiedleniu społeczności romskiej z miasta Kluż-Napoka w Rumunii.

Podczas Przystanku Woodstock będzie także zrobić sobie zdjęcie do najdłuższej fotopetycji do Kim Dzong Una www.hairprotest.org.

Obecność Amnesty International na festiwalach wspiera Plus, zapewniając wolontariuszom i wolontariuszkom organizacji urządzenia elektroniczne i dostęp do Internetu.

UWAGA: Zbieramy na badge!
Amnesty zbiera fundusze na  przypinki, aby jak najwięcej ich rozdać na festiwalach w całej Polsce! Pomóż nam!

20 złotych = 20 przypinek! Wesprzyj  Akcję Letnią, a dzięki Tobie 20 osób dostanie przypinkę na festiwalu i podejmie akcję na rzecz naszych kampanii. Dzięki!
Wesprzyj Akcję Letnią!

Uwolnijmy zaginione i więzione osoby w Xinjiang w Chinach

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity