Muzyczna wyprawa Amnesty! – Amnesty International

Muzyczna wyprawa Amnesty!

Amnesty International rusza w Polskę na letnie festiwale muzyczne. W tym roku aktywiści i aktywistki Amnesty odwiedzą: Life Festival (Oświęcim, 28-29.06), Open'er (Gdynia, 3-6.07), Seven Festival (Węgorzewo, 11-14.07), Przystanek Woodstock (Kostrzyn nad Odrą, 31.07-3.08).

Na wszystkich festiwalach wolontariusze i wolontariuszki Amnesty będą zbierać podpisy pod petycjami i organizować happeningi. W tym roku Amnesty będzie działać na rzecz dwóch priorytetowych kampanii: #uwolnijprawde i Stop przymusowym wysiedleniom.

Kampania #uwolnijprawde dotyczy tajnych więzień CIA Polsce, które istniały w latach 2002-2005. Nielegalnie przetrzymywano i torturowano w nich osoby podejrzane o terroryzm.

Tylko nacisk społeczny może wymóc na polskich władzach rozliczenie tej sprawy i przeprowadzenie przejrzystego i efektywnego śledztwa. Tortury są niedopuszczalne w jakichkolwiek okolicznościach – mówi Aleksandra Zielińska, koordynatorka kampanii Amnesty International. – Podczas festiwalów będziemy zbierać podpisy do pod petycją do premiera Donalda Tuska z wezwaniem do ujawnienia prawdy i rozliczenia sprawy.

Przymusowe wysiedlenia, segregacja dzieci w szkołach, ataki rasistowskie – to codzienność Romów mieszkających w Europie. Również w Polsce, we Wrocławiu, istnieje groźba przymusowego wysiedlenia dwóch społeczności romskich.

Podczas festiwalu będziemy zajmować się przymusowymi wysiedleniami, które nie są tylko pogwałceniem prawa do mieszkania, ale niosą za sobą szereg naruszeń innych praw człowieka – mówi Weronika Rokicka koordynatorka kampanii Amnesty International. – Będziemy zbierać podpisy pod petycją przeciwko przymusowemu wysiedleniu społeczności romskiej z miasta Kluż-Napoka w Rumunii.

Podczas Akcji Letniej Amnesty będzie także robić zdjęcia osobom na festiowalach do najdłuższej fotopetycji do Kim Dzong Una www.hairprotest.org.

Obecność Amnesty International na festiwalach wspiera Plus, zapewniając wolontariuszom i wolontariuszkom organizacji urządzenia elektroniczne i dostęp do Internetu.

UWAGA: Zbieramy na badge!
Amnesty zbiera fundusze na  przypinki, aby jak najwięcej ich rozdać na festiwalach w całej Polsce! Pomóż nam!
20 złotych = 20 przypinek! Wesprzyj  Akcję Letnią, a dzięki Tobie 20 osób dostanie przypinkę na festiwalu i podejmie akcję na rzecz naszych kampanii. Dzięki!
Wesprzyj Akcję Letnią!

NIE dla rozlewu krwi w Iranie

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy