MYANMAR (BIRMA) – 4-letnia Ei Po Po uwolniona! – Amnesty International

MYANMAR (BIRMA) – 4-letnia Ei Po Po uwolniona!

Treść oryginalnej Pilnej Akcji:

Amnesty International obawia się o los 4-letniej Ei Po Po. Pomimo tego, że nie zrobiła nic złego znajduje się na posterunku policji Tamu, w Myanmarze. Amnesty International obawia się, że nie może spotykać się z mamą oraz, że może być ranna lub krzywdzona. Wyobraź sobie jak musi się czuć zamknięta sama w zimnej, wilgotnej celi, i nie może zobaczyć się z mamą i tatą.

Ei Po Po mieszka w Indiach razem ze swoimi rodzicami. Ei Po Po i jej mama odwiedzały przyjaciół w Myanmarze (Birma), kiedy zostały uprowadzone i zatrzymane na posterunku policji. Wcześniej tata Ei Po Po oraz jego znajomy, zostali napadnięci i uprowadzeni z Indii przez uzbrojone osoby w ciemnych ubraniach. Następnie zamknięto ich w areszcie. Nie są znane powody ich zatrzymania. Rodzice Ei Po Po pochodzą z Birmy (obecnie Myanmar). Wyjechali z Birmy w 1988 roku, kiedy doszło do stłumienia zamieszek, i jako uchodźcy zamieszkali w Indiach.

Prosimy Cię o wysłanie listu do władz Myanmaru, w którym:

• napisz, że martwisz się o Ei Po Po, która jest przetrzymywana na posterunku policji sama, bez możliwości kontaktu z mamą,

• wezwiesz do natychmiastowego zwolnienia Ei Po Po gdyż nie zrobiła ona niczego złego.

Prosimy o wysyłanie listów na adres:

Generał Than Shwe
Przewodniczący Rady Pokoju i Rozwoju oraz Minister Obrony