Myanmar: Wykorzystywanie sądów w celu uciszania tych, którzy pokojowo wyrażają swój sprzeciw – Amnesty International

Amnesty nalega również, by ASEAN i rządy innych państw wykorzystały swoje wpływy w Myanmarze, tak, by doszło do faktycznej zmiany sytuacji, która od siedemnastu lat poprawia się.

„Procesy sądowe prowadzi się przeciwko ludziom, którzy informują o łamaniu praw człowieka lub rozmawiają z dziennikarzami. Kary długoletniego więzienia są nakładane na wpływowych polityków angażujących się w dyskusje polityczne. Nadal stosuje się tortury, a ludzie w więzieniach umierają w podejrzanych okolicznościach,” powiedziała Purna Sen Dyrektorka Programu ds. Azji i Pacyfiku AI, która przedstawiła raport na temat Myanmaru podczas szczytu ASEAN w Kuala Lumpur.

„Kara więzienia stosowana w tym kraju w celu uciszenia ważniejszych przywódców partii politycznych stanowi istotną przeszkodę stojącą na drodze do wyjścia z politycznego impasu,” dodała.

Zwiększyła się liczba wyroków wydawanych na osoby, które krytykują rząd w sposób pokojowy i zwolenników opozycji. Prawo państwowe nadmiernie ogranicza podstawowe prawa człowieka, a procesy są niesprawiedliwe. Coraz powszechniejsze staje się prześladowanie członków partii politycznych na szczeblu lokalnym. Lokalni zwolennicy opozycji są skazywani na podstawie rzekomych zarzutów kryminalnych.

Z przyczyn politycznych cofnięto pozwolenia na pracę dla prywatnych nauczycieli. Rohingyas – Muzułmanie z zachodniego Myanmaru – są zamykani w więzieniach za podróżowanie bez oficjalnych zezwoleń. Zaostrzono cenzurę, a nauczyciele, lekarze i reprezentanci innych zawodów trafiają do więzień za samo mówienie o tym, iż posiadają książki historyczne o czołowych politykach.

„System sprawiedliwości powinien gwarantować prawa, jednak w Myanmarze jest on stale wykorzystywany, by je kwestionować i podważać. Władze kraju muszą zreformować prawa i procedury sądowe,” powiedziała Parna Sen.

Obowiązkiem rządu każdego państwa jest dopilnować, by w Myanmarze przestało dochodzić do rażącego pogwałcenia praw. Zaś już szczególnie do obowiązków ASEAN należy zajęcie się poważnymi naruszeniami praw człowieka w jednym ze jego krajów członkowskich.”