Nagroda Amnesty International Polska dla filmu „Witamy w Czeczenii”!

Amnesty International wręczyła nagrodę dla najlepszego filmu o prawach człowieka na 17. Festiwalu Filmowym Millennium Docs Against Gravity. Nagrodę otrzymał film „Witamy w Czeczenii” w reżyserii Davida France’a.

Do tegorocznego konkursu zakwalifikowanych zostało 10 filmów poruszających tematykę związaną z prawami człowieka.

Jury konkursowe, w składzie:

• Maciej Drygas – reżyser filmów dokumentalnych
  • Jakub Majmurek – publicysta, krytyk filmowy
  • Draginja Nadaždin – dyrektorka Amnesty International Polska

w uzasadnieniu decyzji napisało:

„Film Davida France’a to wstrząsające świadectwo dyskryminacji i prześladowań, jakich doznają osoby LGBTI w Czeczenii. Reżyser z wyjątkową wrażliwością buduje więź z bohaterami, towarzysząc im w ucieczce z rodzinnego kraju. To obraz nie tylko o niesprawiedliwości wobec grup mniejszościowych, ale również o współczesnej Czeczenii i współczesnej Rosji, której polityka często przekłada się na jednostkowe dramaty. To film o systemie opresji, w którym zarówno homofobiczne deklaracje dyktatorów, jak i przemoc wobec osób LGBTI ze strony członków ich własnych rodzin, pozostają bezkarne. Film pokazuje też, że nawet w pozornie beznadziejnej sytuacji aktywność niewielkich grup świadomych, mających odwagę działać bohaterów, może wiele zmienić”.

Jury przyznało także dwa równorzędne wyróżnienia dla filmów „Dla Samy” i „Jaskinia”:

„Waad Al-Kateab i Edward Watts stworzyli poruszający obraz ofiar konfliktu syryjskiego, ludzi, którzy próbują odnaleźć się w piekle wojny i jednocześnie nieść pomoc innym. <> to także kronika mobilizacji i klęski Aleppo, zapis doświadczenia pokolenia, które rzuciło wyzwanie znanej mu od urodzenia dyktaturze i do końca walczyło o demokratyczną Syrię. Twórcom udało się wspaniale połączyć poziom wielkiej politycznej narracji z intymną, diarystyczną wypowiedzią, obraz syryjskiej historii, z zapisem prób normalnego, rodzinnego życia”.

„Film <Jaskinia> w reżyserii Ferasa Fayyada to wspaniale opowiedziana i sfilmowana historia o okrucieństwie wojny, ale i pięknie ludzkich postaw w sytuacjach krytycznych. Wśród odgłosów bombardowań w tytułowej Jaskini toczy się prawdziwe życie. Jesteśmy świadkami drastycznych scen, widzimy skutki ataku gazami bojowymi i nadludzki wysiłek dr Amani Ballour i jej zespołu, wkładany w zapewnienie funkcjonowania szpitala oraz ratowanie zdrowia i życia poszkodowanym. Zadania te są szczególnym wyzwaniem dla kobiety, która obejmuje rolę bardzo różną od tradycyjnie przyjętej w patriarchalnym społeczeństwie <na powierzchni>. To właśnie człowieczeństwo, wytrwałość i heroizm bohaterek i bohaterów filmu są dla nas nadzieją”.

Jury dodało, że filmy „Dla Samy” i „Jaskinia” dopełniają obraz tego, co działo się w objętej wojną Syrii. Wszystkie wyróżnione dokumenty to także filmy, których szukaliśmy w ramach tegorocznego konkursu – o tematach trudnych, sytuacjach krytycznych, w których jednak człowiek potrafi szukać sposobów przetrwania i nie tracić nadziei.

Filmy z konkursu Amnesty International można obejrzeć między innymi w najbliższy weekend w kinach festiwalowych w Warszawie: mdag.pl/17/pl/warszawa/contest/Amnesty+International+Poland+Award.

O konkursie Amnesty International na festiwalu Millennium Docs Against Gravity:

2020 rok rozpoczął 30-lecie działalności Amnesty International w Polsce. To również rok, w którym stajemy wobec globalnych wyzwań związanych z pandemią COVID-19, kryzysem demokracji, praw i swobód obywatelskich, mową nienawiści i dyskryminacją wobec osób i grup szczególnie na nie narażonych. Prawa człowieka, które od początków Stowarzyszenia są motorem naszego działania, są teraz szczególnie potrzebne. Filmy zakwalifikowane do konkursu Amnesty International łączy właśnie ten wspólny mianownik – prawa człowieka. Tegoroczne tytuły opowiadają historie osób z doświadczeniem uchodźczym, pozostających w strefach konfliktu, osób doświadczających przemocy seksualnej, mówią o skrajnym nacjonalizmie, ale też o aktywizmie i nadziei.

Chcemy, aby wizyta w kinie była okazją do refleksji i rozmowy, które możemy przekuć na wspólne działanie na rzecz sprawiedliwego świata.

Bo #WierzymywWolność!

Więcej o jubileuszowym projekcie na 30-lecie Amnesty International w Polsce na: amnesty.org.pl/wierzymy-w-wolnosc/.

PETYCJA: POLSKA WOLNA OD NIENAWIŚCI >>>