Nagroda Ryszarda Kapuścińskiego za reportaż literacki – Amnesty International

Nagroda Ryszarda Kapuścińskiego za reportaż literacki

Nagroda jest formą wyróżnienia i promocji najwartościowszych książek reporterskich, które podejmują ważne problemy współczesności, zmuszają do refleksji, pogłębiają wiedzę o świecie innych kultur. Jej celem jest uhonorowanie mieszkającego przez ponad 60 lat w Warszawie Ryszarda Kapuścińskiego, wybitnego reportera, dziennikarza, publicysty i poety, najczęściej - obok Stanisława Lema - tłumaczonego polskiego autora.

Nagroda przyznawana od 2010 r. uwzględnia uhonorowanie nie tylko autora książki, ale również jej tłumacza, w przypadku autora zagranicznego. Współorganizatorem Nagrody jest stołeczna redakcja “Gazety Wyborczej”. Patronem honorowym Nagrody jest Pani Alicja Kapuścińska.

kapuscinski_baner_cut

23 marca 2013 r., jury – pod przewodnictwem Małgorzaty Szejnert – w składzie: Joanna Bator, Maciej J. Drygas, Iwona Smolka, Maciej Zaremba Bielawski, i w obecności sekretarza Nagrody Bożeny Dudko omówiło nominowane do nagrody książki i ostatecznie wybrało 5 laureatów:

1. William Dalrymple, Dziewięć żywotów. Na tropie świętości we współczesnych Indiach (Nine lives: in search of the sacred in modern India), z angielskiego przełożyła Saba Litwińska, wyd. Czarne;
  2. Wojciech Jagielski, Wypalanie traw, wyd. Znak;
  3. Lidia Ostałowska, Bolało jeszcze bardziej, wyd. Czarne;
  4. Ed Vulliamy, Ameksyka. Wojna wzdłuż granicy (Amexica: war along the borderline), z angielskiego przełożył Janusz Ochab, wyd. Czarne;
  5. Mariusz Zawadzki, Nowy wspaniały Irak, wyd. W.A.B.

Nagrodzie towarzyszyć będą spotkania z laureatami. Już 16 maja o swoich doświadczeniach z Bośnii i zeznawaniu w procesach haskich opowie Ed Vulliamy. Spotkanie pt. “Dziennikarz – świadek ludobójstwa. Co robić, by świat usłyszał?” odbędzie się o godz. 18.00 w siedzibie Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka – ul. Zgody 11, sala konferencyjna, p. VI.

17 maja o godz. 14.30 w Księgarni Traffic Club, III piętro, ul. Bracka 25, odbędzie się dyskusja panelowa “Potrzeba nieustannego dziwienia się” (Kapuściński) i granice reportażu”. W dyskusji udział wezmą autorzy książek-finalistek: Wojciech Jagielski (PAP), Lidia Ostałowska (“Gazeta Wyborcza”), Ed Vulliamy (“The Observer”) i Mariusz Zawadzki (“Gazeta Wyborcza”, Waszyngton). Spotkanie poprowadzi – Grzegorz Miecugow (TVN).

Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się 17 maja w Teatrze Polskim o godz. 20.00 (wejście tylko z zaproszeniami).

Natomiast 18 maja w ramach Dnia Reportażu na IV Warszawskich Targach Książki na Stadionie Narodowym w godz. 10.00 – 19.00 odbędzie się cykl spotkań autorskich z finalistami Nagrody.

Szczegółowy program Nagrody Ryszarda Kapuścińskiego można przeczytać na stronie organizatorów.

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Menadżera_Menadżerki ds. finansowych

Powiązany temat

Wolontariat przy tworzeniu treści dostępnych dla osób z niepełnosprawnościami