Najodważniejsza drużyna Mistrzostw Świata, o której nigdy nie słyszałeś

Podczas gdy w Rosji trwa uroczyste otwarcie Mistrzostw Świata w piłce nożnej 2018, Amnesty International rzuca światło na historie 11 rosyjskich mistrzów praw człowieka, którzy codziennie kładą na szali swoje życie, aby bronić praw człowieka w Rosji.

Nowa kampania „Drużyna Odważnych” opowiada historię obrońców praw człowieka z każdego z 11 regionów, w których odbywają się mecze Pucharu Świata, aby podnieść świadomość na temat ich ważnej pracy, a sympatycy Amnesty International z całego świata prześlą im wiadomości solidarności, aby pokazać tym odważnym osobom, że nie są same.

„Chcemy podkreślić pracę inspirujących mężczyzn i kobiet, którzy ryzykują życiem i wolnością, walcząc o prawa człowieka w Rosji. W skład Drużyny Odważnych wchodzą działacze, którzy walczą o zniesienie tortur na posterunkach policji, chronią środowisko, bronią praw osób LGBTI oraz wspierają ofiary przemocy domowej – są prawdziwymi mistrzami w Rosji” – powiedziała Aleksandra Zielińska, koordynatorka kampanii Amnesty International w Polsce.

„W czasie Mistrzostw Świata sympatycy Amnesty International z całego świata będą kibicować tym dzielnym obrońcom praw człowieka i domagać się zakończenia ciągłego szykanowania i zastraszania przez rosyjskie władze. Uwaga mediów może skupiać się na stadionach, ale my będziemy nadal ściśle monitorować represje władz w zakresie praw człowieka.

Kibicuj Drużynie Odważnych! Podpisz petycję w obronie rosyjskich obrońców praw człowieka>>>
#TeamBrave

11 obrońców praw człowieka z 11 regionów Rosji, w których odbędą się mecze:

• Grozny: Ojub Titijew, szef biura organizacji pozarządowej Memoriał w Czeczenii, uwięziony pod fałszywymi zarzutami od stycznia 2018 r.
  • Soczi: Andriej Rudomacha, ekolog i obrońca praw człowieka, brutalnie zaatakowany w 2017 r.
  • Petersburg: Irina Masłowa, założycielka ruchu w obronie praw osób świadczących usługi seksualne.
  • Wołgograd: Igor Nagawkin, działacz na rzecz zniesienia tortur i korupcji w obwodzie wołgogradzkim, aresztowany we wrześniu 2016 r.
  • Nowoczerkask: Walentyna Czerewatenko, działaczka na rzecz praw kobiet i osób wykluczonych.
  • Kaliningrad: Igor Rudnikow, niezależny dziennikarz badający przypadki korupcji, arbitralnie aresztowany w 2017 r.
  • Samara: Oksana Berezowskaja, przewodnicząca organizacji na rzecz praw osób LGBTI.
  • Niżny Nowogród: Igor Kalapin, założyciel Komitetu Przeciwko Torturom.
  • Kazań: Julia Faizrachmanowa, obrończyni praw człowieka w dziedzinie ochrony środowiska.
  • Jekaterynburg: Aleksiej Sokołow, działacz na rzecz zniesienia tortur i innych nadużyć w systemie więziennictwa.
  • Sarańsk: Wasylij Guslianow, założyciel organizacji pozarządowej Centrum Praw Człowieka Republiki Mordowii.

Wielu z tych obrońców praw człowieka boryka się z nękaniem, zastraszaniem, atakami fizycznymi, oczernianiem, a niektórzy zostali aresztowani jedynie z powodu wykonywania swojej pracy.

W ramach kampanii „Drużyna Odważnych” Amnesty International apeluje o podjęcie działań na rzecz trzech obrońców praw człowieka, którzy nadal pozostają w więzieniu lub których napastnicy pozostają na wolności.

Ojub Titijew przebywa już 6 miesięcy w areszcie tymczasowym na podstawie sfabrykowanych oskarżeń z powodu swojej pracy na rzecz praw człowieka. Działacz na rzecz ochrony środowiska Andriej Rudomacha został brutalnie zaatakowany w 2017 r. przez nieznanych sprawców za udokumentowanie nielegalnych prac budowlanych na wybrzeżu Morza Czarnego, a jego napastnicy nadal pozostają na wolności. Igor Nagawkin spędził ponad półtora roku w areszcie tymczasowym na podstawie sfabrykowanych zarzutów dotyczących jego pracy w obronie praw więźniów i na rzecz zwalczania tortur i korupcji.

„Mistrzostwa łączą ludzi z całego świata i chcemy wykorzystać część tej energii, aby walczyć o wolność i sprawiedliwość dla tych odważnych obrońców praw człowieka” – powiedziała Aleksandra Zielińska.

„Rosyjskie władze nie mogą dalej zastraszać i nękać każdego, kto krytykuje ich działania. Kiedy oczy świata zwrócone są na Rosję, władze muszą zdecydować, jakich Mistrzostw Świata chcą. W Rosji nie będzie zwycięzców, dopóki obrońcy praw człowieka nie zostaną uznani, chronieni i dopóki nie będą mogli wykonywać swojej istotnej pracę bez przeszkód i bez obawy przed represjami”.

Tło wydarzeń:

29 maja Międzynarodowa Federacja Piłki Nożnej (FIFA) podjęła ważny krok uruchamiając mechanizm zgłaszania skarg dotyczących naruszeń praw przedstawicieli mediów i obrońców praw człowieka oraz zobowiązała się do wspierania obrońców praw człowieka i wolności prasy w swoich działaniach.

Podczas Mistrzostw Świata 2018 , których gospodarzem są władze łamiące prawa człowieka, zobowiązania i mechanizmy FIFA zostaną poddane próbie. Amnesty International wezwała Federację, aby była gotowa stawić czoła rosyjskim władzom i wykorzystać całą swoją siłę nacisku, by skutecznie chronić obrońców praw człowieka i nie dopuścić do wykorzystania tegorocznych Mistrzostwa Świata jako pretekstu do kolejnej fali represji.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie