Napisaliśmy 270 235 listów – zakończył się XVI Maraton Pisania Listów

Maraton trwał od 4 do 13 grudnia w szkołach, bibliotekach i kawiarniach. Bez względu na miejsce pisania listów, ludzi łączyło ogromne zaangażowanie i chęć pomocy osobom, których prawa zostały złamane. Wydarzenie ma zasięg globalny, na świecie podjęto już ponad 1,2 miliona akcji, ale liczenie wciąż trwa.
– Maraton Pisania Listów jest jednocześnie sposobem na świętowanie Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka i skuteczną akcją w obronie konkretnych osób i ich praw człowieka. Idea pisania listów w obronie konkretnych osób, w tym samym czasie i w wielu miejscach jednocześnie powstała wśród warszawskich aktywistów i aktywistek Amnesty International w 2001 roku. Obecnie jest to największa ogólnoświatowa akcja na rzecz praw człowieka, podczas której wspólnie sprzeciwiamy się łamaniu praw człowieka – podkreśliła Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International Polska.
Albert Woodfox z USA, uwięziony w izolatce od ponad 40 lat, dziewczynki z Burkina Faso zmuszane do wczesnych małżeństw, Zunar, malezyjski karykaturzysta oskarżony o działalność wywrotową, to trzy osoby spośród 10 spraw, którymi zajmowaliśmy się podczas Maratonu.
– Maraton to prawdziwe święto praw człowieka. Ludzie w całej Polsce dobrowolnie angażują się i piszą w obronie osób, których nigdy nie poznali, ale za pośrednictwem Amnesty International dowiedzieli się o ich trudnej sytuacji. Z roku na rok jest nas coraz więcej, dołączają kolejne miejsca, w tym wiele szkół. Działając razem możemy dokonać niewiarygodnych rzeczy i zmienić życie wielu ludzi – dodała Draginja Nadaždin.
Podczas Maratonu w całej Polsce odbywały się liczne koncerty, pokazy filmów, wystawy, warsztaty i spotkania wprowadzające w tematykę praw człowieka. Finał Maratonu odbył się w Warszawie w klubokawiarni PAŃSTWOMIASTO. Podczas wydarzenia wręczono nagrodę medialną Pióro Nadziei Wojciechowi Tochmanowi, odbyła się dyskusja z Rzecznikiem Praw Obywatelskich, liczne pokazy filmów, warsztaty, debaty. Aktywiści i aktywistki dołożyli wszelkich starań, żeby jak najwięcej osób pisało w obronie 10 bohaterów i bohaterek Maratonu. Swoje listy napisali między innymi Lidia Ostałowska, Grzegorz Miecugow i Grażyna Wolszczak.
Od 1961 roku, kiedy powstało Amnesty International, listy są jej najważniejszym orężem w walce o prawa człowieka. Co roku po Maratonie Amnesty International otrzymuje tzw. Dobre Wiadomości – informacje o pozytywnym rozwoju wydarzeń, uwolnieniu osadzonych, udzieleniu im pomocy medycznej lub przeprowadzeniu sprawiedliwego procesu sądowego. W zeszłym roku udało nam się m. in. doprowadzić do uwolnienia skazanego na karę śmierci Mosesa Akatugby z Nigerii, polepszenia dostępu do służby zdrowia kobiet z Mkhondo w RPA, czy uzyskać od greckiego Ministra Sprawiedliwości deklarację zmiany prawa dotyczącego przestępstw z nienawiści. Liczymy na to, że rekordowe zaangażowanie podczas tegorocznej edycji wydarzenia przyczyni się do wielu dobrych zmian.
XVI Maraton Pisania Listów w faktach i liczbach:

• 10 Bohaterów i Bohaterek
  • 4-13 grudnia to czas, w którym w tym roku odbywał się Maraton
  • 270 235 napisane listy i apele w całej Polsce
  • 1 206 243 działania podjęte na całym świecie (ale listy są ciągle zliczane)
  • 675 miejsc w całej Polsce
  • Wojciech Tochman odebrał nagrodę Pióro Nadziei podczas Finału Maratonu
  • W Trójmieście był z nami Aleś Bialacki, białoruski obrońca praw człowieka i bohater Maratonu w 2012 roku

Więcej informacji na stronie www.amnesty.org.pl/maraton.
Partnerami medialnymi wydarzenia byli: Program 1 Polskiego Radia, Gazeta Wyborcza, portal wp.pl i Krytyka Polityczna.