Napisaliśmy 356 645 listów – zakończył się Maraton Pisania Listów

Kolejny Maraton Pisania Listów przeszedł do historii. W jego organizację włączyło się blisko 800 miejsc w całej Polsce. Dzięki temu napisaliśmy rekordowe 356 645 listów i apeli.

Maraton trwał od 1 do 11 grudnia w szkołach, bibliotekach, kawiarniach, domach prywatnych, a nawet w termach. Bez względu na miejsce pisania listów, ludzi łączyło ogromne zaangażowanie i chęć pomocy osobom, których prawa zostały złamane. Tegoroczne historie wyjątkowo wzruszały, ale i mobilizowały do podjęcia działania i solidarnego sprzeciwu wobec naruszeń praw człowieka.

Annie Alfred i osoby z albinizmem w Malawi, Edward Snowden, sygnalista z USA, Ivo z Kamerunu, skazany na 10 lat za SMSa, czy Eren Keskin z Turcji, która była oskarżana ponad 100 razy, to tylko niektóre osoby, w sprawie których pisano listy.

Maraton Pisania Listów jest wyjątkowym sposobem na świętowanie Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka i skuteczną akcją w obronie konkretnych osób i ich praw człowieka. Wystarczy kartka i długopis żeby pomóc osobie, która jest setki kilometrów od nas

– podkreśliła Draginja Nadażdin, Dyrektorka Amnesty International Polska.

W pisanie listów często angażują się całe społeczności, które piszą tysiące listów. Tak było również w tym roku w takich miejscach jak na przykład Białystok, Bircza, Knurów czy Radom. W każdej z tych miejscowości napisano ponad 5000 listów.

– Maraton to prawdziwe święto praw człowieka. Ludzie w całej Polsce i na świecie dobrowolnie angażują się i piszą w obronie osób, których nigdy nie poznali, ale za pośrednictwem Amnesty International dowiedzieli się o ich trudnej sytuacji. Z roku na rok jest nas coraz więcej, dołączają kolejne miejsca, w tym wiele szkół. Działając razem możemy dokonać niewiarygodnych rzeczy – dodała Draginja Nadażdin.

Podczas Maratonu w całej Polsce odbywały się liczne koncerty, pokazy filmów, wystawy, warsztaty i spotkania wprowadzające w tematykę praw człowieka. Finał Maratonu odbył się w Warszawie w „Marzycielach i Rzemieślnikach”. Podczas wydarzenia wręczono nagrodę medialną Pióro Nadziei Agacie Kowalskiej, odbyła się debata „Sprawy światopoglądowe czy kwestia praw człowieka. Jak mówić o aborcji, prawach mniejszości, przemocy wobec kobiet”, z udziałem dr Sylwii Spurek, Zastępczyni Rzecznika Praw Obywatelskich ds. Równego Traktowania.

Od 1961 roku, kiedy powstało Amnesty International, listy są jej najważniejszym orężem w walce o prawa człowieka. Co roku po Maratonie Amnesty International otrzymuje tzw. Dobre Wiadomości – informacje o pozytywnym rozwoju wydarzeń, uwolnieniu osadzonych, udzieleniu im pomocy medycznej lub przeprowadzeniu sprawiedliwego procesu sądowego. W zeszłym roku udało nam się m. in. doprowadzić do uwolnienia Alberta Woodfoxa, który spędził ponad 40 lat w więziennej izolatce w USA, uniewinnienia Yecenii Armenty z Meksyku, którą poddano torturom w celu wymuszenia zeznań, a Ministerstwo Sprawiedliwości, Praw Człowieka i Promocji Obywatelskości w Burkina Faso potwierdziło zobowiązanie rządu do zlikwidowania praktyki wczesnych i przymusowych małżeństw w kraju.

Partnerami medialnymi wydarzenia są: Gazeta Wyborcza, Radio TOK FM, portal wp.pl i Krytyka Polityczna.

www.amnesty.org.pl/maraton

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Powiązany temat

„Serbka” z nagrodą Amnesty International za najlepszy film o prawach człowieka!

Powiązany temat

Oddaj swój głos na sprawiedliwą Polskę i Europę!