Napisz list, zmień życie! Maraton Pisania Listów 2020 czas zacząć!

Rusza odświeżona strona największej na świecie akcji w obronie praw człowieka: Maratonu Pisania Listów Amnesty International.

Na czym polega Maraton Pisania Listów?

Maraton Pisania Listów to globalna akcja wystosowywania apeli listownych i wyrazów solidarności w kilku konkretnych sprawach, organizowana przez Amnesty International. Co roku w okolicy Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka (10 grudnia) ludzie na całym świecie łączą siły, by upomnieć się o osoby, których prawa człowieka są łamane. Setki tysięcy listów trafiają do decydentów i władz. W 2019 roku zebraliśmy ponad 6,5 miliona listów i podpisów w 10 sprawach! W Polsce w 788 miejscach maratonowych.

Piszemy listy adresowane do władz konkretnych krajów w obronie kilku lub kilkunastu wybranych osób: tych, którzy płacą swoją wolnością za obronę wartości zawartych w prawach człowieka; tych, którym grozi niebezpieczeństwo, bo sprzeciwiają się kulturze zysku kosztem ludzi i środowiska; tych, którzy cierpią niesprawiedliwość, bo odważyli się działać w słusznej sprawie.

Kim są bohaterowie i bohaterki tegorocznego Maratonu Pisania Listów? >>>

Jak to wygląda w praktyce?

Zobacz, w jakich sprawach działamy w tym roku i napisz list do władz danego kraju, aby zmienić czyjeś życie. Możesz włączyć się na kilka sposobów:

1. Zorganizuj wydarzenie – offline lub online – w swojej okolicy lub szkole. Skrzyknij przyjaciół, zaproś znajomych i razem napiszcie listy. Pomożemy Wam w organizacji!

Na stronie Maratonu znajdziecie instrukcję, jak zarejestrować miejsce maratonowe, przewodnik krok po kroku, jak zorganizować wydarzenie online lub offline, zbiór pomysłów, dobrych praktyk i wskazówek, materiały promocyjne oraz edukacyjne dla szkół.

Siłą Maratonu jest jego skala: globalnej akcji i apeli solidarnościowych z całego świata nie da się łatwo przemilczeć. Działaj z nami!

2. Podpisz petycje online wszystkie podpisy elektroniczne wyślemy zbiorczo do decydentów lub do bliskich naszych bohaterów i bohaterek.

Włącz się indywidualnie: każdy podpis jest ważny! Napisz list lub podpisz petycję. Razem możemy więcej!

To działa!

Dzięki masowej akcji o charakterze pokojowym, nagłośnieniu wyszczególnionych przypadków i wezwania do konkretnego działania, więźniowie sumienia uzyskują wsparcie, wyroki polityczne są umarzane, a niesłusznie skazani obrońcy i obrończynie praw człowieka czują wsparcie międzynarodowej społeczności w swoich działaniach na rzecz nas wszystkich: ludzi, którzy wierzą w wolność i bardziej sprawiedliwy świat. Zajrzyj do cyklu #DobreWiadomości, aby poznać te historie!

Dołącz do nas! Napisz list i zmień czyjeś życie.